Matematik

lineær funktion

18. februar 2019 af sean1103 - Niveau: A-niveau


Opgave 2. For to taxafirmaer A og B er den samlede pris (målt i kr.) som funktion af
strækningen s (målt i km) givet ved

Taxa A: pA(s) = 25  s + 22 og
Taxa B: pB(s) = 20  s + 47,

hvor på er den samlede pris for en tur med taxa A og pB er den samlede pris for en tur
med taxa B.

a) Bestem den strækning, der koster det samme, uanset om man benytter taxa A eller
taxa B.

b) Tegn graferne pA(s) og pB(s).

c) Bestem pA(5) og pB(5).

d) Hvornår er det billigst at benytte taxa A? Hvornår er det billigst at benytte taxa B?

e) Bestem en forskrift og tegn grafen for den funktion p(s), der for enhver taxatur
angiver den billigste pris af de to taxaselskaber.


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. februar 2019 af mathon

a)
         
\small \begin{array}{lrcll} \textup{prisgraf for taxa A:}&f(x)&=&25x+22\\ \textup{prisgraf for taxa B:}&g(x)&=&20x+47&\textup{hvis du \o sker s\ae dvanlige variable} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. februar 2019 af mathon

c)
         
\small \small \begin{array}{lrcll} \textup{5 km i taxa A:}&pA(5)=f(5)&=&25\cdot 5+22\\ \textup{5 km i taxa B:}&pB(5)=g(5)&=&20\cdot 5+47 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. februar 2019 af mathon

d)
        \small \begin{array}{lrcl} \textup{taxa A billigst:}& \small pA(s)&<&pB(s)\\ &25s+22&<&20s+47\\ &5s&<&25\\ &s&<&5\\ \textup{taxa B billigst:}& \small s&>&5 \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. februar 2019 af mathon

e)

       billigst for alle strækninger:

       \small p(s)=\left\{\begin{array}{lll} \! \! 25s+22&\textup{for }s\leq 5\\ \! \! 20s+47&\textup{for }s> 5 \end{array}\right.


Skriv et svar til: lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.