Kemi

aktuelle koncentration

19. februar 2020 af Jamulla - Niveau: C-niveau

Herunder er en række opløsninger, hvor der skal angives den aktuelle koncentration af de dannede ioner.

For at svarerne på følgende spørgsmål kan registeres skal der være to decimaler og mellemrum til enheden.

0,10 M KBr :

1. Hvad er den aktuelle koncentration af den positive ion?
2. Hvad er den aktuelle koncentration af den negative ion?     

0,35 M NH4Cl 

1. Hvad er den aktuelle koncentration af den positive ion?
2. Hvad er den aktuelle koncentration af den negative ion?   

0,25 M Ca(NO3)2

1. Hvad er den aktuelle koncentration af den positive ion?
2. Hvad er den aktuelle koncentration af den negative ion?  

0,15 M K2CO3

1. Hvad er den aktuelle koncentration af den positive ion?
2. Hvad er den aktuelle koncentration af den negative ion?  

0,35 M MgCl2

0,25 M AlCl3

0,10 M Al2(SO4)3

Kan i hjælpe med at forklare, hvordan man gør. Vil gerne selv kunne finde ud af det, så måske en forklaring på en eller to af de første. Gerne med udregning, så det er nemmere at forstå. Mange tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. februar 2020 af mathon

\small \begin{array}{lllll}\textup{0.10 M KBr}\\\\\textup{hvert molekyle}&\textup{af det letopl\o selige salt indeholder 1 ion af hver ion}\\\\&\left [ K^+ \right ]=\left [ Br^- \right ]=\left [ KBr \right ]=\textup{0.10 M} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. februar 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll}\textup{0.35 M }NH_4Cl\\\\\textup{hvert molekyle}&\textup{af det letopl\o selige salt indeholder 1 ion af hver }\\\\&\left [ N{H_4}^+ \right ]=\left [ Cl^- \right ]=\left [ NH_4Cl \right ]=\textup{0.35 M} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. februar 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllll}\textup{0.25 M }Ca(NO_3)_2\\\\\textup{hvert molekyle}&\textup{af det letopl\o selige salt indeholder 1 positiv ion og 2 negative ioner }\\\\&\left [ Ca^{2+} \right ]=c\left (Ca(NO_3)_2 \right )=\textup{0.25 M}\\\\&\left [ N{O_3}^- \right ]=2\cdot c\left (Ca(NO_3)_2 \right )= \textup{0.50 M} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. februar 2020 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{lllll}\textup{0.15 M }K_2CO_3\\\\\textup{hvert molekyle}&\textup{af det letopl\o selige salt indeholder 2 positive ioner og 1 negativ ion }\\\\&\left [K^{+} \right ]=2\cdot c\left (K_2CO_3 \right )=\textup{0.30 M}\\\\&\left [ C{O_3}^{2-} \right ]= c\left (K_2CO_3 \right )= \textup{0.15 M} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. februar 2020 af mathon

\small \small \small \begin{array}{lllll}\textup{0.35 M }MgCl_2\\\\\textup{hvert molekyle}&\textup{af det letopl\o selige salt indeholder 1 positiv ion og 2 negative ioner }\\\\&\left [Mg^{2+} \right ]= c\left (MgCl_2 \right )=\textup{0.35 M}\\\\&\left [ Cl^{-} \right ]= 2\cdot c\left (MgCl_2 \right )= \textup{0.70 M} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. februar 2020 af mathon

\small \small \small \small \begin{array}{lllll}\textup{0.25 M }AlCl_3\\\\\textup{hvert molekyle}&\textup{af det letopl\o selige salt indeholder 1 positiv ion og 3 negative ioner }\\\\&\left [Al^{3+} \right ]= c\left (AlCl_3 \right )=\textup{0.25 M}\\\\&\left [ Cl^{-} \right ]= 3\cdot c\left( AlCl_3 \right )= \textup{0.75 M} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. februar 2020 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll}\textup{0.10 M }Al_2(SO_4)_3\\\\\textup{hvert molekyle}&\textup{af det letopl\o selige salt indeholder 2 positive ioner og 3 negative ioner }\\\\&\left [Al^{3+} \right ]= 2\cdot c\left (Al_2(SO_4)_3 \right )=\textup{0.20 M}\\\\&\left [ {SO_4}^{2-} \right ]= 3\cdot c\left (Al_2(SO_4)_3 \right )= \textup{0.30 M} \end{array}


Svar #8
21. februar 2020 af Jamulla

Hvordan ved jeg at den indeholder 2 positive ioner og 3 negative?

hvilke nogle tal sætter du ind undskyld jeg spørger dumt, men kan ikke se logikken i det :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. februar 2020 af mathon

Hvid du spørger i relation til #7
fremgår det tydeligt af formlen \small \begin{array}{llll}&Al_\mathbf{{\color{Red} 2}}(SO_4)_\mathbf{{\color{Blue} 3}} \end{array}

at dissociationen er:
                                   \small Al_2(SO_4)_3\, _{\textit{(s)}}\; \longrightarrow \; \mathbf{{\color{Red} 2}}\, Al^{3+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \mathbf{{\color{Blue} 3}}\, S{O_4}^{2-}

.

.\small Al_2(SO_4)_3\, _{\textit{(s)}}\; \longrightarrow \; \mathbf{{\color{Red} 2}}\, Al^{3+}\, _{\textit{(aq)}}\; +\; \mathbf{{\color{Blue} 3}}\, S{O_4}^{2-}\qquad (\textup{grundet ladningsneutralitet})

 \small \left [Al^{3+} \right ] er altså det dobbelte af \small \left [Al_2(SO_4)_3 \right ]

og \small \left [S{O_4}^{2-} \right ] er det tredobbelte af \small \left [Al_2(SO_4)_3 \right ]


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. februar 2020 af mathon

Du skal selvfølgelig kende de gængse syrerestioner og deres formel
samt de gængse metalioner for at kunne mestre ovenstående.

ellers svarer det til at sætte en med biler totalt ukendt person til at køre en bil: "Den ene pedal kan vel være lige så god som den anden".

En HF-førsteårs må træne grundkemi, før de ønskede resultater opnås. Der findes ikke altid enkle svar på 'inkompetente' spørgsmål.


Svar #11
21. februar 2020 af Jamulla

Nu har jeg tjekket svaret i den quiz, som de skulle aflevers i og den siger altså at alle svarene var forkerte :)


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. februar 2020 af mathon

huskede du under skemaindtastningen,
at:
            to decimaler og mellemrum til enheden?


Svar #13
21. februar 2020 af Jamulla

Hvordan ?


Svar #14
25. februar 2020 af Jamulla

#12

huskede du under skemaindtastningen,
at:
            to decimaler og mellemrum til enheden?

hvordan?


Skriv et svar til: aktuelle koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.