Kemi

aktiveringsenergi??

23. oktober 2020 af lorinos - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, jeg sidder med den sidste opgave i min aflevering, men forstår ikke helt, hvordan den skal løses. håber at der er nogen der kan hjælpe med det. 

Vedhæftet fil: zz.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. oktober 2020 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. oktober 2020 af mathon

                   \small \begin{array}{llllll}1)\\& \begin{array}{llllll} \textup{1. ordens reaktion:}&m(t)=m_0\cdot e^{-kt}\\\\ \textup{aktuelt:}&0.01\cdot m_0=m_0\cdot e^{-k\cdot 20}\\\\& \frac{1}{100}= e^{-k\cdot 20}\\\\& 100=e^{k\cdot 20}\\\\& \ln(100)=20k\\\\& k=\frac{\ln(100)}{20}=0.230259\;min^{-1}=0.003838\;s^{-1}\end{array}\\\\\\ 2)\\& \begin{array}{llllll} \textup{Aktiveringsenergien:}&k=A\cdot e^{-\frac{E_a}{RT}}\\\\& \ln(k)=\ln(A)+\ln\left ( e^{\frac{-E_a}{RT}} \right )=\ln(A)-\frac{E_a}{RT}\\\\& \frac{E_a}{RT}=\ln(A)-\ln(K)=\ln\left ( \frac{A}{k} \right )\\\\& E_a=RT\cdot \ln\left ( \frac{A}{k} \right )\\\\\\& E_a=\left (8.31447\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+100)\;K \right )\cdot \ln\left ( \frac{10^{11}\;s^{-1}}{0.003838\;s^{-1}} \right )\\\\& E_a=95\;841.4\;\frac{J}{mol}=95.84\;\frac{kJ}{mol} \end{array} \end{array}


Svar #3
24. oktober 2020 af lorinos

ved du, hvorfor der står, at vi skal bruge k=0,050 s-1?


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. oktober 2020 af mathon

Der står: "Hvis spørgsmål 1 ikke er besvaret, kan k = 0.050 s-1 bruges".

I spørgsmål 1) er beregningen baseret på nogle cirkaværdier.


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. oktober 2020 af mathon

                  

                   \small \small \begin{array}{llllll}2)\\& \begin{array}{llllll} \textup{Du kan jo beregne}\\ \textup{aktiveringsenergien}\\ \textup{ud fra begge k-v\ae rdier:} \\\\ \textup{Aktiveringsenergien:}&k=A\cdot e^{-\frac{E_a}{RT}}\\\\& \ln(k)=\ln(A)+\ln\left ( e^{\frac{-E_a}{RT}} \right )=\ln(A)-\frac{E_a}{RT}\\\\& \frac{E_a}{RT}=\ln(A)-\ln(K)=\ln\left ( \frac{A}{k} \right )\\\\& E_a=RT\cdot \ln\left ( \frac{A}{k} \right )\\\\\\& E_a=\left (8.31447\;\frac{J}{mol\cdot K} \right )\cdot \left ( (273.15+100)\;K \right )\cdot \ln\left ( \frac{10^{11}\;s^{-1}}{0.050\;s^{-1}} \right )\\\\& E_a=87\:877\;\frac{J}{mol}=87.877\;\frac{kJ}{mol} \end{array} \end{array}


Svar #6
24. oktober 2020 af lorinos

Ok, tusind tak for hjælpen

Skriv et svar til: aktiveringsenergi??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.