Matematik

Forbrugslån (Økonomi og et regneark)

05. marts 2021 af Quarr - Niveau: 9. klasse
Hej:) Hvordan vil man kunne beregne det samlede tilbagebetalingsbeløb og de samlede kreditomkostninger?

Kreditomkostninger: Kreditomkostninger er det beløb man skal betale ud over selve lånebeløbet. Hvor meget dækker det over?

Hovedstol=3200+20000=23200

Hvad er forskellen på ordene og hvad dækker de over? Måske rente, gebyrer og ydelse.

Har også lidt svært ved at gennemskue hvorfor ydelsen falder når den varierer gennem hele løbetiden. Er det fordi personen betaler mindre af eller fordi renten falder?

 

På forhånd, tak. Jeg sætter pris på hjælpen I giver herinde;) Venlig hilsen Mathias

Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2021 af ringstedLC

Kreditomkostninger er den "pris" som det koster at låne hovedstolen. Hovedstolen er det lånte beløb:

\begin{align*} \text{Kreditomk.} &= \text{gebyrer, rente etc.} \\ \text{Tilbagebet.-bel\o b} &= \text{Kreditomk.}+\text{Hovedstol} \\ \text{Kreditomk.} &= \text{Tilbagebet.-bel\o b}-\text{Hovedstol}\end{align*}

Ydelsen falder ikke, men er afhængig af løbetid som er det antal terminer (her mdr.) som lånet skal tilbagebetales over. 

\begin{align*} \text{Tilbagebet.-bel\o b} &= \text{Antal term.}\cdot \text{Ydelse\,pr.\,term.} \end{align*}

A 

\begin{align*} \text{Kreditomk.}_{\,\text{12\,mdr.}} &= 12\cdot \text{mdr.\,ydelse}_{12}-\text{Hovedstol} \\ &= 12\cdot 2036-20000 \\ \text{Kreditomk.}_{\,\text{48\,mdr.}} &= 48\cdot \text{mdr.\,ydelse}_{48}-\text{Hovedstol} \\ &= ... \end{align*}

B er beregnet i A


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. marts 2021 af AMelev

Jeg forstår ikke tallene i ydelse-kolonnen. Jeg kan ikke få dem til at passe med de oplysninger, der er angivet for lånet.

Låneprovenu er de penge, du får i hænderne ved dit lån (20000 kr)
Oprettelsesgebyr er et engangsbeløb, der lægges oven i provenuet (3200 kr)
Hovedstol er det beløb, du reelt låner og betaler af på (23200 kr). Den er uændret gennem hele lånets løbetid.
Afdrag er det beløb, som gælden nedbringes med hver termin
Restgæld er det beløb, der endnu ikke er betalt tilbage
Renter er det beløb, der betales "i leje" hver termin. Det er en fast %-del af Restgælden
Ydelse er det beløb, der betales hver termin. Det består af Afdrag, Renter samt evt. Faktureringsgebyr/Administrationsomkostninger pr. termin. Terminsydelsen er normalt konstant ved forbrugslån.
Kreditomkostninger er Ydelser i alt - Låneprovenu


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. marts 2021 af ringstedLC

#2:

\begin{align*} y_{n} &= \frac{20000\,r_{n}}{1\,-\,(1\,+\,r_{n})^{-12}} \;,\;r_{n}=\biggl(1+\frac{\text{\AA OP}_{n}}{100}\biggr)^{\frac{1}{12}}-1 \\ y_{12} &= 2035.91\approx 2036 \\ y_{24}&= 1133.99\approx 1134 \\ y_{36}&= 837.42\approx 838 \\ y_{48} &= 689.16 \quad \text{, men\,med \AA OP\,=\,31.3%}:y_{48}=691.82\approx 692 \end{align*}


Svar #4
07. marts 2021 af Quarr

#2

Tak for ordforklaringerne!

#1 

Tak, men jeg er ikke god til at forstå ting har det meget svært ved det. :( Har vanskeligheder med at lære nye ting, altså at jeg let giver slip på ting og meget andet:-(

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. marts 2021 af ringstedLC

Spørg ind til det uforståelige. Det er vigtigt, at have et vist begreb om de her forhold.


Svar #6
07. marts 2021 af Quarr

#5

Faktueringsgebyr: 

Faktueringsgebyr er det et beløb debitoren skal have, pr. termin for at sende regningen til ud til personen der optog lånet? Hvilken "regning", er der tale om i forbindelse med det? :)

Ydelse:

Hvordan ved man om ydelsen er konstant eller ikke?

Debitorrente:

Forstår heller ikke hvad der menes med "debitorrente". Hvorfor hedder den ikke bare "rente" uden "debitor"? :-) 

Tilbagebetalingsbeløb og kreditomkostninger:

Forstår godt tilbagebetalingsbeløb nu, men ikke helt kreditomkostninger ud fra det du skrev. Måske, hvis du sætter flere ord på begrebet, kan jeg bedre forstå det. :)

- - -

Ja

 


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. marts 2021 af ringstedLC

Fakt.-gebyr: Ja. Udlånsfirmaer er verdensmestre i at opfinde alle mulige slags ekstra omkostninger, der gerne står med småt og i lange sætninger. Dén samlede omkostning beregnes som:

\begin{align*} Omk_{Fakt.} &= \text{Antal mdr.}\cdot \text{Fakt.-gebyr pr.\,mdr.} \end{align*}

Ydelsen er fast, hvilket fremgår af tabellen. Det er den typisk, for at kunden kan overskue sine månedlige udgifter.

Debitorrente: Se https://www.studieportalen.dk/kompendier/matematik/formelsamling/rentesregning/rente/effektiv-rente; det er desværre lidt "tungt".


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. marts 2021 af ringstedLC

I denne opgave er kreditomkostninger:

\begin{align*} Omk &= \text{Oprettelsesgebyr}+Omk_{\text{Fakt.}}+\text{deb.-rente} \\ &=\text{\AA OP}_n\;,\;n=\text{l\o betid} \end{align*}

Årlige Omkostn. Procent skal i flg. lovgivningen dække alle kreditomkostninger. Det gør, at forskellige vilkår for kredit nemmere kan sammenlignes.


Svar #9
07. marts 2021 af Quarr

Hej, RingstedLC.

Sidste spørgsmål lyder følgende:

Jeg har lidt svært ved at se hvor ydelsen er fast i tabellen ovenover da du nævner det ovenover. Mange tusinde gange tak, for din "store" hjælp med det! ;)

Skal nok genlæse "effektiv rente" nogle gange før jeg har det på plads!:)

Fortsæt god aften! :-)

Venlig hilsen Mathias :-)

- - -

Ja

 


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. marts 2021 af ringstedLC

#9: I fx række 7, kolonne A og B aflæses: Løbetid 12 mdr. ⇒ mdr. ydelse 2036 kr.


Svar #11
07. marts 2021 af Quarr

#10

RingstedLC, det mystiske jeg synes er at man for hver 12 måned kan se på tabellen at ydelsen falder(den ændrer værdi altså den månedlige værdi af ydelsen). Hvad er årsagen til det?:) 

Fx:

Første år: 2036 kr.

andet år: 1134 kr. Osv.

- - -

Ja

 


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. marts 2021 af ringstedLC

Kolonne A' overskrift: Løbetid i mdr.

Kolonne B's overskrift: Mdr. ydelse.

En række læses så fra venstre mod højre.


Brugbart svar (1)

Svar #13
07. marts 2021 af AMelev

#3 Jeg er helt med på, at den angivne ÅOP kan passe med den angivne ydelse, men ydelsen passer, efter min beregning, ikke med lånebetingelserne.

ÅOP fastlægges ud fra ydelsen, ikke omvendt, og efter de opgivne lånebetingelser kan jeg ikke få de pågældende ydelser og dermed heller ikke de angivne ÅOP.

Mdl. ydelse  [y=\frac{G\cdot r}{1-(1+r)^{-n}}+gebyr] , hvor G = Provenu + Oprettelsesgebyr = 23200, gebyr = 33 og 
r = 22.35%/12 = 1.8625% (evt.  [\sqrt[12]{1.2235}-1=1.695%] , som nogen regner med).

Der får jeg nedenstående ydelser:

Vedhæftet fil:Udklip-2.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #14
07. marts 2021 af AMelev

#11
Jeg tror, du lidt misforstår det. Ydelsen er konstant, men afhænger af lånets løbetid (antal terminer n).
Hvis du skal betale et beløb tilbage på 1 år, skal du betale mere pr. md. end hvis du har 5 år til at betale det tilbage. Ud over tilbagebetalingen af selve det lånte belåb kommer så renterne.


Svar #15
08. marts 2021 af Quarr

#14

Jep, jeg er forvirret ud fra "ydelsen" i regnearket. Er stadig mentalt væk efter weekenden. 

- - -

Ja

 


Skriv et svar til: Forbrugslån (Økonomi og et regneark)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.