Kemi

HNO3 og atomradius

05. august 2021 af unicorn66 - Niveau: A-niveau

1)

Hvis opløsningen tilsættes HNO3(aq) og derefter AgNO3(aq) sker der ingen udfældning.

Hvis opløsningen tilsættes HNO3(aq) og derefter BaCl2(aq) sker der ingen udfældning.

Angiv hvilken anion der vil være i overensstemmelse med begge disse observationer:

Svaret er NO_3-     men hvad er tankegangen bag det?

2)

Hvordan løser jeg denne?

Nikkel-metal (Ni(s)) krystalliserer i en fladecentreret kubisk enhedscelle (fcc). Densiteten for Ni er 8,91 g/cm3. Beregn atomradius for nikkel-metal.


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. august 2021 af MountAthos

Opgave 2 )

Beregning af Nikkels atomradius ud fra densitet og molvægt

Ni densitet 8,91 gram / cm3 

Ni molvægt 56.693 gram / mol

Kubisk enhedscelle ( fcc ) har 4 atomer i enhedscellen

Mol Ni / cm3 er 8,91 gram / (56,693 gram / mol) = 0,1518

Ni atomer / cm3 er 0,1518· (6,022 · 1023 ) = 9,1418 · 1022

Enhedsceller / cm3 er ( 9,1418 · 1022 ) / 4 = 2,2853 · 1022

cm3 / enhedscelle er 1 / ( 2,2853 · 1022 ) = 4,7357 · 10-23

Sidelængde på enhedscelle er 3√ ( 4,7357 · 10-23 ) = 3.5238 ·10-8 cm

Nu kan du finde Nikkels atomradius

sidelængde kaldes a 

a2 + a2 = ( 4· r )2

(3,5238 · 10-8)2 + ( 3,5238 · 10-8)2 = ( 4 · r ) 2

r = 1,246 · 10-8 cm

Da atomradier angives i picometer skal du gange med 1010

Så atomradius for Ni er 124,6 pm 


Skriv et svar til: HNO3 og atomradius

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.