Kemi

pH beregning

20. januar 2022 af Lise123Lise - Niveau: A-niveau

Når jeg prøver at beregne pH her får jeg omkring pH=6 men facit er 2,76


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2022 af mathon

           \small \begin{array}{lllllll}& 10^{-42}\textup{ skal korrigeres til }10^{-4.2}\\ \textbf{eller}\\& pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 4.2-\log(0.05) \right ) \end{array}


Svar #2
20. januar 2022 af Lise123Lise

men det bliver da stadig ikke 2,76...?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. januar 2022 af mathon

#2

           \small \small \begin{array}{lllllll}& \textup{solve}\left (10^{-4.2}=\frac{x^2}{0.05-x}\; \textup{and}\; 0<x<0.05 \right )\\\\& x=\left [ H_3O^+ \right ]=0.001745\;M\\\\& pH=-\log\left ( 0.001745 \right )=2.76 \\ \\ \textbf{eller}\\& pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 4.2-\log(0.05) \right )=2.75 \end{array}


Svar #4
20. januar 2022 af Lise123Lise

har prøvet men jeg får -log(0.001745) = 6.35


Svar #5
20. januar 2022 af Lise123Lise

fil:


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. januar 2022 af Heptan

Så har du udregnet -ln(0.001745). Sæt din lommeregner til at beregne 10-talslogaritmen i stedet.


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2022 af mathon

Det skyldes, at du i Mapel - eller hvad du nu bruger - har et AOS,
der regner logaritmer med grundtallet e = 2.71828, hvorfor du
for titalslogaritmen skal taste:
                                                   \small \begin{array}{lllll}& \small pH=-\log_{10}(0.001745)\\ \textbf{eller}\\& pH=\frac{1}{\log(10)}\cdot \log(0.001745) \end{array}
          


Skriv et svar til: pH beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.