Fysik

Mekanik - opdrift

06. oktober 2022 af Amalie2003 - Niveau: B-niveau

Jeg kan ikke formulere det jeg bliver bedt om i delopgave b) Jeg tænker umiddelbart det har noget at gøre med, at der er tale om opdrift?

Hvortil jeg også gætter, at opdrift er den ene af de kræfter der virker på loddet i den her situation, såvel som tyngdekraften? 

Er dette helt ved siden af, og hvad kan jeg bruge som argument for at kraftmålere viser mindre i sutiation B end i A?

Vedhæftet fil: Opdrift.JPG

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2022 af MentorMath

Det er helt rigtigt, gode overvejelser du kommer ind på :))

Man kan bruge som argument at opdriften opstår, idet væsken (vodkaen) yder et større tryk på loddets underside end på loddets overside. Derfor er der en modsatrettet kraft, som virker på loddet, modsat tyngdekraften som du nævner. Altså vil man på kraftmåleren måle en lavere kraft, når loddet er sænket i vodkaen, da den kraft der nu virker på loddet er tyngdekraften fratrukket den kraft, der virker opdad på loddet.

Du kan eventuelt inddrage formlen for opdrift i argumentationen.

Fopdrift ρvæske* g * V, 

[Fopdrift] = kg·m·s-2 = N 

ρvæske = væskens densitet, [ρ] = kg/m3

g = tyngdeaccelerationen, [g] = m/s2

V = volumen, [V] = m3


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2022 af Eksperimentalfysikeren

Så vidt jeg kan se, mangler der en oplysning til brug i spørgsmål c.


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. oktober 2022 af ringstedLC


Brugbart svar (1)

Svar #4
12. oktober 2022 af ringstedLC

b) Kraftmåleren viser mindre i situation B fordi opdriften i vodka er større end i luft. Og det er den fordi densiteten af vodka er større end densiteten af luft.

#1: Hvis loddet var en tynd plade ophængt vandret ville trykket stort set være det samme på over- og underside og "din opdrift" derfor nærmest nul. Men opdrift har intet med faconen af emnet at gøre. Den handler om forskellen i densiteter.


Brugbart svar (1)

Svar #5
12. oktober 2022 af ringstedLC

c) i forlængelse af #2:

\begin{align*} F_{op} &= \rho \cdot g\cdot V \\ \rho &= \frac{F_{op}}{g\cdot V} \\ \rho _{vodka}&= \frac{F_A-F_B}{g\cdot \bigl(V_B-V_A\bigr)} \\ \textup{eller} \\ \rho _{vodka} &= \frac{F_A-F_B}{g\cdot \frac{m_{lod}}{\rho _{lod}}} \;,\;\rho _{lod}=\frac{m_{lod}}{V}\Rightarrow V=\frac{m_{lod}}{\rho _{lod}}=V_B-V_A \end{align*}

hvor loddets densitet findes ved opslag.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2022 af Eksperimentalfysikeren

Der mangler oplysning om

enten loddets densitet

eller loddets masse.

Man skal bruge én af dem for at kunne svare på spørgsmål c.


Skriv et svar til: Mekanik - opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.