Matematik

Atmosfærens densitet, Vejen til Fysik A2, Opgave 22, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

15. maj kl. 14:15 af ca10 - Niveau: A-niveau

Opgave 22. Tabellen angiver, hvordan atmosfærens densitet og temperatur afhænger af højden over havet.

Se den vedhæftede fil.

a. Påvis, at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden.

Mit forsøg:

Jeg har anvendt Excel til at bestemme at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden.

Det er ikke muligt at tage en kopi grafen hvor det påvises at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden.

Men her er tabellen som jeg har anvendt Excel til at bestemme at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden


Højde km     Densitet kg/m3       Temp  C
    0                      1,22                     15
    0,25                 1,20                     13
    0,5                   1,17                     12
   0,75                  1,14                     10
   1,00                  1,11                       8
   1,50                  1,06                       5

Jeg har anvendt Excel på følgende måde:

1. Markeret tallene i tabellen vedrørende højde i km og Densitet kg/m3

2. Indsæt: Diagrammer  og valgt punkt.

3. Højreklikket på et punkt

4. Tilfør tendenslinie.

   - valgt eksponentielt

  - vis ligning i diagram

Og får følgende forskrift 

y = 1,2249e(-0,096x)

I facitlisten er facit:

   d = 1,22 • 0.908h 

Mit spørgsmål er hvilke af de to løsninger bedst beskriver at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden?

b) Bestem densiteten i 850 meters højde:

Mit forsøg:

Hvis jeg skriver følgende

d( h ) = 1,22 • 0.908

d( 0,85 ) = 1,22 • 0,9080,85 = 1,12 kg/m3

I facitlisten er løsningen 1,13 kg /m3

Mit spørgsmål er, hvorfor er der forskel på min løsning når jeg bruger facitlisten d = 1,22 • 0,9080,85 og facitlisten løsning?

c) Hvor højt skal man op, før densiteten er under det halve af værdien ved jordoverfladen.?

Mit spørgsmål er, hvordan bestemmer man Hvor højt skal man op, før densiteten er under det halve af værdien ved jordoverfladen.?

d) Tegn en graf, der viser hvordan, temperaturen der afhænger af højden.

Her tabellen for Højde og temperatur.

Højde km     Temp  C
    0                15
    0,25           13
    0,5             12
    0,75           10
    1,00             8
    1,50             5

Men får følgende forskrift:

y = - 6,6857x + 14,957
 

Jeg har anvendt Excel til at tegne grafen der viser hvordan, temperaturen der afhænger af højden

Men det er ikke muligt selvom jeg har taget en kopi af grafen at indsætte den så den kan ses, men jeg har anvendt Excel på sammen måde som i b)

1. Markeret tallene i tabellen vedrørende højde i km og Densitet kg/m3

2. Indsæt: Diagrammer  og valgt punkt.

3. Højreklikket på et punkt

4. Tilfør tendenslinie.

   - valgt liniær

  - vis ligning i diagram

Og får følgende forskrift.

y =  - 6,6857x +14,957

Mit spørgsmål er, om temperaturen afhænger lineært af højden eller den afhænger eksponentielt af højden?

e) Er der en enkel sammenhæng mellem højde og temperatut?

Mit forsøg:

Umiddelbart vil jeg mene, at temperaturen afhænger af højden. I tabellen kan man aflæse at jo højere man kommer op jo lavere bliver temperaturen.

Mit spørgsmål er om det er en korrekt tolkning af tabellen.

På forhånd tak

Vedhæftet fil: OPGAVE 22 OG FACIT.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
15. maj kl. 15:05 af jl9

a) De to løsninger er ens (måske bortset fra lidt med decimaler, afrunding eller fitting) da:

a^x=e^{\ln(a) \cdot x}

b) Tja det kan være de har regnet facit med flere/færre decimaler end opgivet.

c) Sæt d(h) = d(0)/2


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj kl. 15:19 af jl9

d og e) Opgaven spørger om der er en "enkel" sammenhæng. Evt kan både lineær og eksponentiel regression laves og R2 og residualspredning kan sammenlignes for hvilken model der er bedst. Der må helt sikkert også findes noget information på nettet om lufttemperatur i den nederste del af atmosfæren er lineær afhænging af altitude.


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. maj kl. 15:28 af ringstedLC

#0

Og får følgende forskrift 

y = 1,2249e(-0,096x)

I facitlisten er facit:

   d = 1,22 • 0.908h 

Mit spørgsmål er hvilke af de to løsninger bedst beskriver at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden?

Det gør de lige godt:

\begin{align*} y &=1.2249\,e^{-0.096\,x} \\ &\approx 1.22\,\bigl(e^{-0.096}\bigr)^x &&,\,a^{r\,s}=\bigl(a^r\bigr)^s \\ d(h) &=1.22\cdot0.908^h \end{}


Svar #4
15. maj kl. 16:05 af ca10

Til Svar #3 ringstedLC

Forskriften er:

y = 1,224e-0,096 x 

Da jeg har anvendt Excel får man faktoren e-0,096 x

Mit spørgsmål er, hvorfra kommer e-0,096 x. Altså hvorfor anvendes eksponitialfunktionen e og hvor kommer eksponenterne -0,096 og x fra. 

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. maj kl. 16:37 af ringstedLC

#0

c) Hvor højt skal man op, før densiteten er under det halve af værdien ved jordoverfladen.?

Udnyt at væksten er eksponentiel:

\begin{align*} d(h) &= b\cdot a^h \\ h_\textup{1/2}=T_\textup{1/2} &= \frac{\ln(0.5)}{\ln(a)} \\ h_\textup{1/2} &= \frac{\ln(0.5)}{\ln(0.908)}\approx7.2\; (\textup{km}) \end{}


Svar #6
15. maj kl. 16:56 af ca10

Forskriften er:

y = 1,224e-0,096 x 

Da jeg har anvendt Excel får man faktoren e-0,096 x

Mit spørgsmål er, hvorfra kommer e-0,096 . Altså hvorfor anvendes eksponitialfunktionen e og hvor kommer eksponenten -0,096 jeg går udfra at x er højden og det samme som h i facit er højden.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #7
15. maj kl. 17:14 af ringstedLC

#0

d)

Men får følgende forskrift:

y = - 6,6857x + 14,957

Mit spørgsmål er, om temperaturen afhænger lineært af højden eller den afhænger eksponentielt af højden?

e) Er der en enkel sammenhæng mellem højde og temperatut?

d) Når du selv skal vælge regress.-.model, vælges selvfølgelig den bedste model.

Bemærk: I matematik er R2-værdier under 0.9 normalt ikke anvendelige.

e)

\begin{align*}a &\approx -6.7\,\frac{^{\,\circ}\textup{C}}{\textup{\,km}} =-\,0.67\,\frac{^{\,\circ}\textup{C}}{100\textup{\,m}} \end{}

Se eventuelt https://lex.dk/atmosf%C3%A6ren


Brugbart svar (1)

Svar #8
15. maj kl. 18:29 af ringstedLC

#6

Mit spørgsmål er, hvorfra kommer e-0,096 . Altså hvorfor anvendes eksponitialfunktionen e og hvor kommer eksponenten -0,096

Eksp.-funktioner noteres oftest -, og navnlig i fysik som:

\begin{align*} E(x)=b\,e^{k\,x} &= b\,a^x &\Rightarrow e^k &= a \\ && k\,\ln(e) &= \ln(a) \\&& k &= \ln(a) \\ &&\Rightarrow e^{k\,x} &= e^{\ln(a)\,x} \end{}

#6

jeg går udfra at x er højden og det samme som h i facit er højden.

Selvfølgelig!


Svar #9
15. maj kl. 19:37 af ca10

Til Svar #8 ringstedLC

Tak for svaret.

Jeg ser nærmere på det.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. maj kl. 22:19 af SuneChr

Man bør være opmærksom på, at temperaturerne er opgivet i hele tal.
Således kan temperaturen, der er opgivet til 15º, være beliggende i intervallet [14,50º ; 15,50º[
Det giver et vist spænd i kravet om den ene eller anden models pålidelighed.


Svar #11
16. maj kl. 12:46 af ca10

Jeg har prøvet at se på følgende opgaver:

a) Påvis, at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentielt med højden og 

Opgave d. Tegn en graf, der viser hvordan temperaturen afhænger af højden og kombinerer den med e) Er der en enkel sammenhæng mellem højde og temperatur?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

a. Påvis, at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden.

Tabellen som jeg har anvendt Excel til at bestemme at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden få forskriften for at påvise, at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden. Og anvendt Excel til bestemme R-kvadreret værdi i Diagram


Højde km     Densitet kg/m3       Temp  C
    0                      1,22                     15
    0,25                 1,20                     13
    0,5                   1,17                     12
   0,75                  1,14                     10
   1,00                  1,11                       8
   1,50                  1,06                       5

Jeg har anvendt Excel på følgende måde men det er ikke muligt at selv om jeg taget en kopi af diagram i Excel at indsætte diagrammet her.

1. Markeret tallene i tabellen vedrørende højde i km og Densitet kg/m3

2. Indsæt: Diagrammer  og valgt punkt.

3. Højreklikket på et punkt

4. Tilfør tendenslinie.

   - valgt eksponentielt

  - Vis ligning i diagram

   - Vis R-kvadreret værdi i diagram

Og får følgende forskrift 

y = 1,2249e^(-0,096x)

R2 = 0,9969

Til at bestemme hvorfor tallet e^(-0,096x) anvendes. Har jeg set på Svar #8 ringstedLC:

Eksp.-funktioner noteres oftest -, og navnlig i fysik som:

E( x) = b • ek • x  =  b • ax      ⇒ ek = a

                                             k ln(e) = ln(a) 

                                                      k = ln(a)

                                            ⇒ ek • x = e ln(a) • x

I facitlisten er  d = 1,22 • 0.908

a = 0,908. og ln(0,908) = -0,096 som jeg indsætter i  ek • x = e ln(a) • x .

e ln(0,096) • x .= e -0,096 • x .

Og bestemmer at d = 1,22 • 0.908h kan skrives som d = 1,22 • e -0,096 • h.

Det er så mærkeligt at forfatterne i opgave 22  i Vejen til Fysik A2 ikke anvender at Eksp.-funktioner noteres oftest -, og navnlig i fysik som fremgår af ovenstående.

I Svar #7 ringstedLC

Står der

 Bemærk: I matematik er R2-værdier under 0.9 normalt ikke anvendelige.

Da R2 =  0,9969, at densiteten med tilnærmelse aftager eksponentiel med højden.

d) Tegn en graf, der viser hvordan, temperaturen der afhænger af højden og 

Her er tabellen for Højde og temperatur. e) Er der en enkel sammenhæng mellem højde og temperatur.

Højde km     Temp  C
    0                15
    0,25           13
    0,5             12
    0,75           10
    1,00             8
    1,50             5

Jeg har anvendt Excel til at tegne grafen (i diagram) der viser hvordan, temperaturen der afhænger af højden og få forskriften for sammenhængen mellem højde og temperatur og bestemme R-kvadreret værdi i diagram. Det er ikke muligt at selv om jeg taget en kopi af diagram i Excel at indsætte diagrammet her.

Her er der et problem at afgøre:

1. Om temperaturen afhænger eksponentielt af højden

2. Om temperaturen afhænger liniært af højden. 

Jeg valgt at prøve begge muligheder.

1. Om temperaturen afhænger eksponentielt af højden

 y = 16,072e^(-0,728x)

R2 = 0,9664

2. Om temperaturen afhænger liniært af højden. 

y = 14,957 +-6,6857x

R2 = 0,9952

Jeg anvender R-kvadreret værdi (i Excel) til afgøre om temperaturen afhænger eksponentielt af højden eller om temperaturen afhænger liniært af højden. 

Jeg vælger at temperaturen afhænger lineært af højden er R2 = 0,9952. R2 er  højre end hvis temperaturen afhænger eksponentielt af højden hvor R2 = 0,9664.

Men der en meget lille forskel på er R2 = 0,9952 og R2 = 0,9664. Forskellen er R2 = 0,9952 er 0,0288 større end R2 = 0,9664.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. maj kl. 13:30 af jl9

Til e) kunne man også bestemme korrelations-koefficienten som kvantificerer lineær afhængighed mellem to dataset. I Excel hedder funktionen =CORREL()


Svar #13
16. maj kl. 14:10 af ca10

Til Svar # 12 jI9

Til e) kunne man også bestemme korrelations-koefficienten som kvantificerer lineær afhængighed mellem to dataset. I Excel hedder funktionen =CORREL()

=CORREL()

Jeg har prøvet at søge på Microsoft Excel, men den kan ikke finde den funktion.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. maj kl. 14:22 af jl9

Hvis højderne står i kolonne A række 1 til 6 og temperaturene i kolonne C, skriver man bare i et tomt felt:

=CORREL(A1:A6; C1:C6)

Eller helt magen til:

=PEARSON(A1:A6; C1:C6)


Svar #15
16. maj kl. 15:16 af ca10

Til Svar #14 jl9

Tak for svaret

Jeg har vedhæftet en fil (Excel) hvor man gerne skulle se a) tabellen og diagram med forkrift og R2 og det samme for d) og e)

Jeg håber at man kan se filen.

På forhånd tak

Vedhæftet fil:Opgave 22.xlsx

Svar #16
16. maj kl. 15:19 af ca10

Man kan ikke se filen

Beklager


Brugbart svar (1)

Svar #17
16. maj kl. 16:07 af ringstedLC

#11

Det er så mærkeligt at forfatterne i opgave 22  i Vejen til Fysik A2 ikke anvender at Eksp.-funktioner noteres oftest -, og navnlig i fysik som fremgår af ovenstående.

Man kunne omvendt også sige, at det er mærkeligt, at MS Excel, - et højt udviklet og ikke helt billigt regneprogram, ikke tilbyder et valg mellem de to former for notering. Det gøres der fx i GeoGebra.

Vælg, - og indstil, et passende værktøj!

#11

Men der en meget lille forskel på er R2 = 0,9952 og R2 = 0,9664. Forskellen er R2 = 0,9952 er 0,0288 større end R2 = 0,9664.

Bemærk at en perfekt regression har R2 = 1 = 100% (Kan fx laves med netop to datasæt).

R2L er altså 0.5% fra at være perfekt, mens R2E kun er 96.6% perfekt. Det ses også tydeligt på dine diagrammer.


Brugbart svar (1)

Svar #18
16. maj kl. 16:10 af ringstedLC

#16

Man kan ikke se filen

Beklager

Kun indsatte billedfiler vises!

Havde du vedhæftet et skærmbillede af arket, kunne det indsættes.


Brugbart svar (1)

Svar #19
16. maj kl. 16:44 af jl9

#15 det er vist sådanher (tror det er komma i stedet for semikolon):

=CORREL(A2:A7, D2:D7)


Svar #20
16. maj kl. 17:23 af ca10

Jeg håber at filen kan ses.

Vedhæftet fil:OPGAVE 22.png

Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.