Matematik

Rumfang af polyeder

29. maj kl. 16:34 af SuneChr - Niveau: A-niveau

Et femsidet polyeder er i koordinatsystemet begrænset af de fem planer med ligningerne
  z = 0
  10x + 14y + 15z - 195 = 0
  y = 0
  y = 5/2x
  y = - 5x + 15
Er rumfanget   54√2 , 44√3  eller 155/2  ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni kl. 21:43 af ringstedLC

Mit bud:

Vedhæftet fil:_0.png

Svar #2
02. juni kl. 23:29 af SuneChr

Der er flere metoder til løsningen.

1)      Bestemmelse af tyngdepunktet i trekanten i xy-planen
         og føre punktet lodret op på den skrå plan.
         Vejen herop 31/3 gange trekantens areal 15/2 er da polyedrets rumfang.

2)      Afbildningen af trekanten i xy-planen på den skrå plan har koordinaterne
         (0,0,13) , (2,5,7) , (3,0,11)
         Her bestemmes gennemsnittet 31/3 af summen af z-koordinaterne,
         som ganges med trekantens areal.

3)      Dobbelt (eller tripel) integral af funktionerne, hvor trekanten må deles op for x = 2.

Opgaven, jeg lavede, lagde jeg ud på portalen, da vi må holde liv i den.
Man kunne jo få den mistanke, at mange brugere er gået over til AI løsninger.


Svar #3
02. juni kl. 23:42 af SuneChr

4)      De to alternative forslag, med kvadratrod, til løsningen kan udelukkes, da rumfanget
         ikke kan indeholde rodtegn. Så man behøvede reelt ikke at løse opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juni kl. 00:00 af ringstedLC

Interessante metoder som jeg slet ikke fik i tankerne efter at have set de to pyramider.

Jeg er meget enig i din tilgang til bevarelsen af SP.

På et eller andet tidspunkt og gerne meget snart, må det gå op for vores politikere hvor galt det er ved at gå med brugen af KI som jeg har omdøbt AI til. Lad os håbe at årets eksamenskarakterer løfter en flig af problemet.


Svar #5
03. juni kl. 18:57 af SuneChr

Det kunne være interessant også at have en generel formel
for rumfanget af et lignende polyeder.
Lad trekanten på xy-planens første kvadrant være beliggende i (0,0) , (a,b) og (c,0) .
Lad endvidere den skrå plan, der skærer det trekantede prisme, have ligningen
  Ax + By + Cz + D = 0
Vi forudsætter at z > 0.
Med en dobbelt integration får vi den generelle formel for det femsidede polyeder
  Rumfang = - bc(aA + cA + bB + 3D)/(6C)

 


Skriv et svar til: Rumfang af polyeder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.