Fysik
hvad menes der med vægtforholdet mellem to stoffer?
13. februar 2007 af
smelborp (Slettet)
jeg skrev også dette indlæg igår men fik ikke meget svar, har virkelig brug for hjælp til dette problem - jeg ved ikke hvad der præcist menes med at vægtforholdet Pb-206/U-238 = 0,79... nogle der kan hjælpe?
min opgave ser således ud:
Uran-isotopen U-238 er radioaktiv og henfalder ved en række alfa og beta-henfald til den stabile bly-isotop Pb-206. Halveringstiden for uranisotopen er 4,51*10^9 år. I starten var der udelukkende uran-238 kerner tilstede og ingen bly-206 kerner. Med tiden omdannes nogle af uran-238 kernerne til bly-206 kerner og ved at måle på deres forhold kan man bestemme, hvornår klippen blev dannet.
For en klippe på Isua øen måltes vægtforholdet Pb-206/U-238 til 0,79.
* Angiv vægtprocenten af U-238 kernerne i blandingen.
* Bestem klippens alder og dermed fossilernes alder.
min opgave ser således ud:
Uran-isotopen U-238 er radioaktiv og henfalder ved en række alfa og beta-henfald til den stabile bly-isotop Pb-206. Halveringstiden for uranisotopen er 4,51*10^9 år. I starten var der udelukkende uran-238 kerner tilstede og ingen bly-206 kerner. Med tiden omdannes nogle af uran-238 kernerne til bly-206 kerner og ved at måle på deres forhold kan man bestemme, hvornår klippen blev dannet.
For en klippe på Isua øen måltes vægtforholdet Pb-206/U-238 til 0,79.
* Angiv vægtprocenten af U-238 kernerne i blandingen.
* Bestem klippens alder og dermed fossilernes alder.
Svar #1
13. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Vægtforholdet angiver den enes vægt divideret med den andens vægt. D.v.s. vægt af Pb206/U-238.
Hvis vægtforholet er 0,79 vil en prøve på 1,79 g fordelesig med 0,79 til Pb og 1,00 til U. Hvor stor er U andel i % i forhold til den samlede prøve?
Opstil en formel for den resternde andel af U i en prøve som funktion af tiden. Den generelle formel er:
C=C0*exp(-kt) hvor C0 er startmængden (her 1 eller 100%) og C er mængden til tiden t. k er en hastighedskonstant, du kan finde v.h.t. halveringstiden for procesen
Hvis vægtforholet er 0,79 vil en prøve på 1,79 g fordelesig med 0,79 til Pb og 1,00 til U. Hvor stor er U andel i % i forhold til den samlede prøve?
Opstil en formel for den resternde andel af U i en prøve som funktion af tiden. Den generelle formel er:
C=C0*exp(-kt) hvor C0 er startmængden (her 1 eller 100%) og C er mængden til tiden t. k er en hastighedskonstant, du kan finde v.h.t. halveringstiden for procesen
Svar #3
14. februar 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Jeg tror der er en lille regnefejl i linket.
Koncentrationen af U er ca. halveret, hvorfor der må være gået et tidsrum svarende til ca. halveringstiden (der er 4,5 mia år).
Koncentrationen af U er ca. halveret, hvorfor der må være gået et tidsrum svarende til ca. halveringstiden (der er 4,5 mia år).
Skriv et svar til: hvad menes der med vægtforholdet mellem to stoffer?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
