Fysik
Sinus/Bølger - Ekspert!
30. april 2007 af
Roar2k6 (Slettet)
Hejsa
Jeg har fået til opgave at bestemme effekten af en solfanger i løbet af en dag. Dette skal gøres ud fra en graf med intensitet af stråling op af y-aksen, og tidspunkt på dagen ud af x-aksen. Grafen minder om en nedadgående parabel, men hældningen er størst inden 12.00, og den er derfor ikke symmetrisk omkring sit toppunkt.
Jeg lavede sinus regression på grafen og fik en forskrift af slagsen:
f(x) = a * sin(b*x+c)+d
det var en meget god regression(r=0,99...) og jeg fik forskriften for grafen af min lærer, med formen:
f(t) = A * sin(w*t+(phi0))+d
hvor phi0 vel er noget med indfaldsvinkel, og det er selvfølgelig en funktion af tiden, t,
Ihvertfald skal jeg nu begrunde hvorfor jeg får denne formel, jeg lavede en hurtig brainstorm og fandt nogle faktorer som jeg tror kan have indflydelse
Solens indfaldsvinkel på solfangeren
Solens strålingers afbøjning i atmosfæren
Absorbtion af solens stråling i starten/langt henne på dagen, da strålerne skal igennem mere atmosfære jo længere nede i horisonten den er
Er der nogen der kan hjælpe mig med at beskrive konstanterne i funktionsudtrykket
Jeg har fået til opgave at bestemme effekten af en solfanger i løbet af en dag. Dette skal gøres ud fra en graf med intensitet af stråling op af y-aksen, og tidspunkt på dagen ud af x-aksen. Grafen minder om en nedadgående parabel, men hældningen er størst inden 12.00, og den er derfor ikke symmetrisk omkring sit toppunkt.
Jeg lavede sinus regression på grafen og fik en forskrift af slagsen:
f(x) = a * sin(b*x+c)+d
det var en meget god regression(r=0,99...) og jeg fik forskriften for grafen af min lærer, med formen:
f(t) = A * sin(w*t+(phi0))+d
hvor phi0 vel er noget med indfaldsvinkel, og det er selvfølgelig en funktion af tiden, t,
Ihvertfald skal jeg nu begrunde hvorfor jeg får denne formel, jeg lavede en hurtig brainstorm og fandt nogle faktorer som jeg tror kan have indflydelse
Solens indfaldsvinkel på solfangeren
Solens strålingers afbøjning i atmosfæren
Absorbtion af solens stråling i starten/langt henne på dagen, da strålerne skal igennem mere atmosfære jo længere nede i horisonten den er
Er der nogen der kan hjælpe mig med at beskrive konstanterne i funktionsudtrykket
Svar #1
30. april 2007 af Lurch (Slettet)
Jeg ville umiddelbart bare tænke at formlen afspejler solensgang over himlen, dvs at indstrålingsvinklen ændres.
soleffekten afhænger meget af indfaldsvinklen (det er derfor vi har sommer og vinter). Da solen står op og går ned igen med jævn periode passer fint med at funktionen for effekten er periodisk(som er repræsenteret emd en sinus funktion)
A repræsenterer en form for maksimal indstråling, amplituden
w er en vinkelhastighed, som siger noget om hvor hurtigt solen ændrer position på himlen, og dermed hvor hurtigt indstrålingsvinklen ændres
phi0 er en fase, som angiver hvad strålingsvinklen var til tidspunktet t=0 i dine målinger
soleffekten afhænger meget af indfaldsvinklen (det er derfor vi har sommer og vinter). Da solen står op og går ned igen med jævn periode passer fint med at funktionen for effekten er periodisk(som er repræsenteret emd en sinus funktion)
A repræsenterer en form for maksimal indstråling, amplituden
w er en vinkelhastighed, som siger noget om hvor hurtigt solen ændrer position på himlen, og dermed hvor hurtigt indstrålingsvinklen ændres
phi0 er en fase, som angiver hvad strålingsvinklen var til tidspunktet t=0 i dine målinger
Svar #2
30. april 2007 af holretz (Slettet)
Det konstantled du har til sidst i udtrykket, er det ikke bare noget der skyldes usikkerheden i regressionen ? Du ved på samme måde som hvis du laver en lineær regression på noget du ved skal være en ligefrem proportionalitet, og du så får et lille konstantled tilbage ? For om natten har man da lov til at sætte soleffekten til 0...
Skriv et svar til: Sinus/Bølger - Ekspert!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
