Fysik

Havstigninger

08. november 2007 af kodeordet (Slettet)
Jeg kan simpelthen ikke forstå- hvorden disse skal regnes ud???



1

I dag er der bundet 0,05 mio. km3 is som isbjerge – hvor meget vil verdenshavene stige hvis de smelter?



2.

I nogle klimamodeller forudser man risikoen for at den grønlandske indlandsis smelter. Der er bundet 2,7 mio. km3 is i indlandsisen. Hvor meget vil verdenshavene stige hvis indlandsisen smelter?



3.

Hvordan vil din kommune så se ud? Tegn den nye kystlinje ind på en kopi af kortet over din kommune (hvordan går det dér hvor du bor?)



4.

Er der nogen ude i verden der har endnu større problemer?



5

Hvis jordens gennemsnitstemperatur stiger med 4 grader, vil verdenshavene udvide sig – alene på grund af opvarmningen – med ca. 0,5 %. Hvor meget vil verdenshavene stige? Hvordan vil din by komme til at se ud?



6

Helt galt går det, hvis isen på Østantarktis smelter – hér er der bundet 23 mio. km3 is. Hvor meget vil verdenshavene stige?



7

Angiv mindst tre gode grunde til at disse beregninger er alt for simple!

___________________________
Nyttige tal for Jorden:

Overfladeareal: 5,10 · 1014 m2

Land:

Areal: 1,49 · 1014 m2

Gennemsnitlig højde: 840 m

Ocean:

Areal: 3,61 · 1014 m2

Volumen: 1,37 · 1018 m3

Middeldybde: 3800 m




Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)

Kom med et bud først

Svar #2
08. november 2007 af kodeordet (Slettet)

Jamen umiddelbart ville jeg tro, at man skal gå ud fra, at det er en kasse man har at gøre med..

Men kan stadig ikke få en formel,.. Hvorn jeg skal sætte tallene ind. For har jeg en formel, er det jo den formel der er gældende hele vejen igennem (næsten ) :(

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2007 af Dreaming (Slettet)

Den har jeg også problemer med!!!

Brugbart svar (1)

Svar #4
08. november 2007 af Kemiersjov (Slettet)

a)
Hvis isbjergene flyder på vand som isterninger, stiger vandstanden ikke.

b)
Indlandsis vil øge volumen af vand med 2,7 mio km3. Hvis vi antager en massefylde på 900 kg/m3 tilføres der 2,7*0,9 km3 vand hvis indlandsisen smelter.

Højden (h) af havstigningen findes ved: V=h*A, hvor V er vandvoluemn og A er havenes overfladeareal. Pas på: h bliver i km, hvis V er km3 og A er km2

c)
0,5 % volumenforøgelse = 0,005*A*H, hvor A er havenes overfladereal og H er gennemsnitshøjden. Da volumenforøgelsen bruges til at æve vandstanden bliver:

0,005*H*A=h*A (jævnfør spm. b). Hermed bliver h=0,005*H

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. januar 2011 af TArex (Slettet)

Højden (h) af havstigningen findes ved: V=h*A, hvor V er vandvoluemn og A er havenes overfladeareal. Pas på: h bliver i km, hvis V er km3 og A er km2 

Det forstår jeg ikke helt: altså volumen er = h*A skulle man ikke regne ud hvor meget volume der var i isen så +'e det til havetsvolume også regne stigningen ud på den måde eller noget??



 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Stigningen, ændringen i h beregnes jo ud fra ændringen i voluminet, dvs ud fra voluminet af den til isen svarende vandmængde.


Skriv et svar til: Havstigninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.