Matematik

Ligninger...

12. september 2004 af Rapid (Slettet)
Hej..
Det kan godt være at jeg lyder fuldstændig hjernevasket når jeg spørger hvordan man egentlig regner en ligning ud. Men har ærligtalt glemt alt om det... Og det er jo ikke så godt. Men det drejer sig om denne ligning:

2x - 5/2 = 1/2 - (1-2x)

/ = brøkstreger

Jeg "kræver" en meget detaljeret vejledning, som præcist fortæller mig hvad jeg skal gøre. Og så at jeg næste gang kan regne en lignin uden problemer..

På forhånd tak..
:)

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2004 af erdos (Slettet)

Det gælder helt overordnet om at få isoleret den ubekendte, i dette tilfælde x. Endvidere skal paranteser ophæves. En plusparantes kan bare fjernes, hvis man altså ikke skal gange ind først. I dit tilfælde skal parantesen hverken ganges eller divideres med noget. Den er adskildt fra 1/2 med et -. Som du ved danner + og - led, og det gælder om, at få forkortet alle ledene. I dit tilfælde er der 2 led på hver side af lighedstegnet, da parantesen ses som ét led.

Først hæves parantesen:

2x - 5/2 = 1/2 - (1-2x) <=>
2x - 5/2 = 1/2 - 1 + 2x

(fortegnet inde i parantesen ændres, da parantesen er en minusparantes - der er et minus ude foran parantesen). Herefter vil vi have isolere de led, hvor x indgår. Man ændrer altid fortegn, når man flytter noget over på den anden side af lighedstegnet.

2x - 5/2 = 1/2 - 1 + 2x <=>
0 = 1/2 - 1 + 5/2 = 2

Ligningen giver altså ingen mening! Ø

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2004 af frodo (Slettet)

L=Ø
løsningsmængden(L) er lig den tomme mængde (Ø)

Svar #3
12. september 2004 af Rapid (Slettet)

Hmm.. det passer ikke at ligninger giver Ø. Prøv at indsætte tallet -2, så finder i frem til et resultat der giver det samme på begge sidder..

En anden der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2004 af erdos (Slettet)

Så har du skrevet det forkert op...

Jeg har ikke taget fejl! En ligning som denne mestrede jeg i 4. klasse...

Svar #5
12. september 2004 af Rapid (Slettet)

Ja har jeg!! sry...

Den lyder:

(2x-5)/2 = 1/2-(1-2x)

hvis det giver mening?

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2004 af erdos (Slettet)

Det gør det... Gang med 2 på begge sider. Det bliver så:

(2x-5) = 1 - 2*(1-2x)

Brug så, hvad jeg skrev!


Skriv et svar til: Ligninger...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.