Matematik

Reducér brøken

15. august 2008 af mm :) (Slettet)

3x2-48/x+4

skal jeg først dividere -48 med 4? jeg tror ikke man kan reducerer det, der er tilbage? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. august 2008 af Isomorphician

se om du ikke kan omskrive tælleren til noget der ligner det der står i nævneren


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. august 2008 af Isomorphician

...du kunne eventuelt starte med at sætte 3 uden for en parentes.


Svar #3
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

3(x2-48).. sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. august 2008 af Isomorphician

Nej, du skal huske at når du sætter noget uden for en parentes, så påvirker det alle leddene i parentesen.

48 skal så i stedet for være...?


Svar #5
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

hvad mener du? skal jeg dividere 48 med noget så det giver 4?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. august 2008 af Isomorphician

3x2 - 48 = 3(x2 - 16)


Svar #7
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

hvorfor dividerede du 48 med 3?


Brugbart svar (2)

Svar #8
15. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

#7 Regn baglæns, så forstår du!

3(x2 - 16) = (ganger 3 ind på hvert led i parentesen)

3·x2 - 3·16 =

3x2 - 48


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. august 2008 af Isomorphician

3 påvirker jo både "3x2" og "48".

Når du sætter noget uden for en parentes, er det en faktor for alle ledene inde i parentesen. Husk på at 3x2 jo underforstået er 3*x2. Du bliver derfor nødt til at dividere alle ledene inde i parentesen med den faktor du sætter uden for.


Svar #10
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

skal jeg først skrive 3(x^2-48)/x-4 i mine mellemregninger, og derefter regne 3 ind i parentesen? er brøken så reduceret?


Brugbart svar (0)

Svar #11
15. august 2008 af Isomorphician

3(x2 - 48) er ikke rigtigt. Se # 8.

Og du skal ikke gange 3 ind i parentesen igen, ellers ville der jo ikke være nogen idé i at sætte 3 uden for.


Brugbart svar (1)

Svar #12
15. august 2008 af mathon

ab - ac = a*b - a*c = a(b-c) når den fælles faktor er sat udenfor en parentes

3x2 - 48 = 3*x2 - 3*16 = 3(x2-16)  = 3(x2-42) = 3(x-4)(x+4)

da
a2 - b2 = (a-b)(a+b)

således er
3x2-48/(x+4) = 3(x-4)(x+4)/(x+4) = ......


Brugbart svar (1)

Svar #13
15. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Det er en drilsk/svær opgave! Hvis ikke du har lært om polynomiers division, skal du gennemskue - hvilket mathon lige har gjort, at (x+4) kan skrives som faktor i såvel tæller som nævner. Derfor kan både tæller og nævner divideres med (x+4), dvs. brøken kan forkortes med (x+4).


Svar #14
15. august 2008 af mm :) (Slettet)

ahh.. tusind tak :)

når x+4 og x+4 i nævneren går ud med hinanden, bliver den endelige resultat så 3x-4?


Brugbart svar (1)

Svar #15
15. august 2008 af Sherwood (Slettet)

Ja.


Brugbart svar (0)

Svar #16
15. august 2008 af ibibib (Slettet)

Ikke helt

3·(x-4) = 3x-12 er facit.


Brugbart svar (1)

Svar #17
15. august 2008 af Sherwood (Slettet)

Sorry. Så ikke lige at der var blevet sjusket med at gange ind i parentesen.

#16 Godt du er vågen. Det er jeg helt åbenlyst ikke..


Brugbart svar (1)

Svar #18
15. august 2008 af tal-pædagog (Slettet)

Dog er dette resultat KUN gyldigt, når x≠-4, da brøken under alle omstændigheder ikke er defineret for x=-4, da nævneren i så fald ville være nul.


Skriv et svar til: Reducér brøken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.