Fysik

Eftervisning af Charles'' lov

26. september 2008 af tumle (Slettet)

Hej med jer,

Vi lavede et forsøg hvor vi nedsænkede en tæt kolbe i en elkedel med vand og hvor vi målte temperaturen af vandet (og antog at det var temperaturen af gassen) og så målte vi også trykket i kolben. Ved at lade et program plotte de målte data kunne vi vise at data lå på en ret linie.

Men hvordan ændres grafen hvis ikke der når at indtræde en termisk ligevægt mellem vand omkring og den indespærret gas?

Kan man sige at målepunkterne vil forskyde sig enten mod højre eller venstre alt efter om gassen er koldere eller varmere end vandet omkring?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2008 af mathon

gassens temperatur er lig med vandbadets, når blot man ikke forhaster sig

p/T = k

hvis temperaturen ikke er helt "oppe", hvor den skulle være, bliver nævneren umiddelbart lidt mindre,

men

T = 273+t er dog nok så præget af leddet 273, som mindre Celsiustemperaturer kun udgør en mindre del af

og trykket bliver også lidt mindre ved lavere temperatur (molekylsammenstøddenes antal pr. sek mindskes),

så de store udsving i k-værdien skal nok ikke forventes,

men

værdierne vil naturligvis ligge noget spredt i forhold til den teretiske rette linje

p = k*T  = k*t + po


Svar #2
26. september 2008 af tumle (Slettet)

Jeg forstår ikke helt svaret. Jeg kan godt se at det ikke vil have en stor påvirkning i det små celciusgrader kun udgør en lille del af de 273. Men hvis vi nu alligevel skal tænke på hvad der ville ske med grafen hvis ikke der var termisk ligevægt, hvad kan man så sige om det?


Skriv et svar til: Eftervisning af Charles'' lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.