Matematik

isolering af x

21. oktober 2008 af KLDP (Slettet)

hey jeg har en ligning hvor jeg ikke kan få isoleret x

-2,79=ln((110x+4)/(13x+130))

jeg har prøvet at fjerne divisionen ved:

 -2,79= ln(110x+4) - ln(13x+130)

har bare ikke helt klar over hvordan jeg skal få ln væk, har prøvet med e^x, men sys ikke rigtig jeg kan få isoleret x..


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2008 af heej89 (Slettet)

prøv solve :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. oktober 2008 af Daniel TA (Slettet)

Du har brugt regnereglen forkert.

ln(a)/ln(b)=ln(a-b)


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

#2

Den regel kender jeg ikke. Monstro, at du ikke mener ln(a/b)=ln(a)-ln(b), som opretteren af dette indlæg også korrekt gør.

-2,79=ln((110x+4)/(13x+130)), benyt, som du selv hentyder til, at ln's inverse funktion er e, hvorved:

e^(-2,79)=(110x+4)/(13x+130), prøv nu at gange nævneren hen på den anden side, hvorved du gerne skulle få en lidt mere overskuelig førstegradsligning.

Mvh. Dan


Svar #4
21. oktober 2008 af KLDP (Slettet)

nu har jeg prøver at løse den på to måder men får ikke det samme resultat.

1) -2,79= ln(110x+4) - ln(13x+130)

     e^(-2,79)=(110x+4) - (13x+130)

     0,0614=(110x+4) - (13x+130)

     0,0614+13x+130= 110x+4

     flytter x over på den ene side

    126,0614= 97x

    x=1,29996

2) den måde Dan referere til:

e^(-2,79)=(110x+4)/(13x+130)

0,0614*(13x+130)=(110x+4)

0,79848x+ 7,9848= 110x+ 4

flytter x over

109,20152x= 3,9848

x=0,03649

nu kan jeg ikke helt selv finde ud af hvordan man benytter sig af solve, men en af mine kammerater gjorde det og jeg mener han fik noger med x= 0,197

så nu står jeg og har tre forskellige resultater  ...;-(


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

1) Du tager ikke højde for følgende:

-2,79= ln(110x+4) - ln(13x+130)

<=>

e^(-2,79)=e^(ln(110x+4) - ln(13x+130))=e^(ln(110x+4))*e^(- ln(13x+130))=(110x+4)(13x+130)^(-1)=(110x+4)/(13x+130)

osv.

Denne regnefejl kan du undgå, hvis du bruger den metode, som jeg anbefaler.

2) Jeg får præcist det samme resultat, som du gør, herved burde den være god nok :-)

3) Bare fordi en anden får noget andet medfører det ikke, at du har regnet forkert, det kan snildt være ham, der her trykket forkert ind på lommeregneren.


Svar #6
21. oktober 2008 af KLDP (Slettet)

okay mange tak for hjælpen..

har lige et spørgsmål til denne sætning

e^(ln(110x+4))*e^(- ln(13x+130))=(110x+4)(13x+130)^(-1)

skal (100x+4) ikke også opløftes i -1 og hvordan går du derfra og så til division... ja min matematik er en smugle rusten..:-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2008 af dnadan (Slettet)

Nej, denne skal ikke opløftet i -, thi der ikke står en koefficient foran ln i denne.

Du du husker muligvis potenregnereglen:

a/b=a*b^(-1), det er præcis denne som benyttes her.


Skriv et svar til: isolering af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.