Fysik

Det skæve tårn

30. november 2008 af sira (Slettet)

En række eksperimenter gennemføres med kugler, hver med radius 8,42 cm og masse 5,00 kg.

a) Beregn kuglernes densitet.

En af kuglerne falder frit fra et 56,5 m højt tårn.

b) Hvor stor vil kuglens faldtid være, hvis der ikke var luftmodstand? Hvilken fart ville kuglen have, umiddelbart før den rammer jorden, hvis der ikke var luftmodstand?

Når luftmodstandens indflydelse medtages i beregningerne, kan kuglens formfaktor cw sættes til 0,40.

c) Forklar, hvorfor kuglen efter en vis faldtid vil bevæge sig med konstant fart, v0. Forklar, hvorfor v0 er 92,3 m/s.

Hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2008 af Jerslev (Slettet)

#0: Densiteten burde være lige til. Du kan benytte energibevarelse til at finde faldtiden og hastigheden i den anden opgave. Benyt ligningerne for konstant acceleration til faldtiden. I opgave c skal du have hintet terminalhastighed.


Brugbart svar (1)

Svar #2
30. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

1) tætheden (densiteten) måles i gram pr cm3, så der skal du bruge M/V, M for massen og V for rumfanget

2) Faldtiden findes ud fra v=g*t, hvor g er tyngdeaccelerationen, og der ikke er luftmodstand

3) Når den opadrettede kraft på kuglen er lig den nedadrettede, så falder kuglen med konstant hastighed

4) Din formfaktor skal lige have en enhed på, så er det lettere at forstå for de, der læser det.


Svar #3
30. november 2008 af sira (Slettet)

når jeg skal beregne kunglens densitet, skal jeg bruge denne formel m =  ρ • V

hvor m er masse og ρ er densitet og V er volumen.


Brugbart svar (1)

Svar #4
30. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

ja, husk at bruge cgs- eller MKS-systemet


Svar #5
30. november 2008 af sira (Slettet)

for at finde densitetet skal jeg omskrive formlen m = ρ • V        til               ρ = m/V

og der ved for jeg ρ = m / V           <=>         ρ = 5,00 / 8,42 = 42,1 g/cm3 

er det rigtig til opg a?


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. november 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Nej den er ikke rigtig, der skal være enhedsangivelse på begge sider af ligningen, det andet er noget sjusk


Skriv et svar til: Det skæve tårn

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.