Matematik

Potenser

27. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Er i dag startet på et nyt emne i matematik, Potenser og Rødder ( Går kun i 1.G ). Vi har dog kun haft om det i en enkelt lektion, men jeg må sige, at dertilhørende opgaver, som vi skal løse til næste matematik time, finder jeg enormt svære. I hvert fald, er der en stor skillelinje mellem den teori vi har haft, og nu praksis. For et er at læreren kan stå og fortælle os at 252 · 254 = 256 et andet er at skulle regne nedenstående opgaver.

Det drejer sig om at skulle reducere følgende stykker vha. potensregler :

a. (1/2)2 · (1/3)-7 / 34 · 9-4

b. (203 · 4-2 · 2) / ( 2-3 · 54 · (1/2)-3

c. (642 · 253) / ( 256 · 125 )

d. ((2-3 · (1/2)5 · 4-2 · 16 · (1/2)-2) / ((1/2)3 · 25 · 8-1)

Jeg er dog suverænt interesseret i udregningen, så jeg får en fornemmelse for, hvordan man fører regnereglerne ud i praksis. Mange tak på forhånd :)


Svar #1
27. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Det var tiltænkt, at stykke a, ligesom b, c og d, skulle ses som en brøk, med splittelse mellem tæller og nævner ved brøkstregen.



Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#1: Sæt nogle paranteser for, hvad der er nævner og hvad der er tæller i a).

Har du ellers selv noget bud på en løsning?


Svar #3
27. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

a. ((1/2)2 · (1/3)-7) / (34 · 9-4)

Sådan. Jeg har ærlig talt ikke nogen ide, jeg har virkelig interesse i matematik, så det er ikke fordi jeg ikke selv vil sidde og pusle med det, for det har jeg da også gjort, men jeg kan ikke gennemskue stykkerne umiddelbart, når der ikke er fælles grundtal eller eksponenterne. Det er de første stykker jeg nogensinde løser i gymnasiet med hensyn på potenser, så jeg har ikke rigtig nogen fornemmelse for, hvordan man griber det an. Vi har kun fået gennemgået de basale potensregler, og det synes jeg er lidt skidt. Til gengæld ville det være fedt at kunne sige noget klogt i næste time :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Okay, lad os tage den første så.

Du ved, at tælleren siger: (1/2)^2 * (1/3)^-7 = (1^2 / 2^2) * (3/1)^7 = (1/4) * 3^7 = (3^7)/4.

Dette skal så divideres med 3^4 * 9^-4 = 3^4 * 1/9^4

Det vil da se sådan her ud: (3^7)/(4 * 3^4 * 1/9^4) = (9^4 * 3^7)/(4*3^4) = 9^4 * 3^3  / 4.


Svar #5
27. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Mange tak, selvom det tager enormt lang tid at skulle tyde hvad du skriver, når du ikke anvender hævet skrift! :)

Jeg prøver lige ad med de næste par stykker så og vender tilbage!


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#5: Hævet skrift er bare så besværligt, når der ikke er nogen tastaturtast til det. :P


Svar #7
27. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Jeg havde faktisk skrevet stykke a op, det er slet ikke en brøk. alle leddene skulle ganges med hinanden. I øvrigt, du må lige forklare mig hvordan det kan være at (1/3)-7 kan blive til (3/1)7


Brugbart svar (0)

Svar #8
27. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#7: (1/3)^-7 = ((1/3)^-1)^7 = ((3/1))^7 = 3^7.


Svar #9
27. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

ok!

Jeg havde som sagt skrevet stykket forkert og det skulle rigtig hedde: a. (1/2)2 · (1/3)-7 · 34 · 9-4 Af hvad du har lært mig indtil videre går jeg sådan her frem:

(1/2)2 · (1/3)-7 · 34 · 9-4

1/4  ·   1/(94)    ·   311

men hvad efterfølgende? Du må lige være sød at bruge hævet skrift, for det er meget besværligt at tyde ellers!


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#9: Du kan ikke gøre mere uden at begynde at regne eksempelvis 311 ud.


Svar #11
27. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Okay :)

Så dette stykke nu: ((-4)-1 · (-5)-1) / ((-100)-1)     Denne gang er brøkstregen rigtig nok :)

Er det ritigt at det så kommer til at hedde

(-(1/4) * (-(1/5)) / (-(1/100))

(1/20) / (-1/100))

-5

Er dette rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #12
27. januar 2009 af Jerslev (Slettet)

#11: Ja, det vil jeg mene, at det er. =)


Svar #13
27. januar 2009 af Simon2 (Slettet)

Jamen så mange tak for hjælpen :-), hovedårsagen til at jeg havde svært ved at se logikken, var at jeg troede man i langt højere grad skulle anvende potensreglerne, i stedet for eksempelvis at regne 311 ud som 'normalt tal'.


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. januar 2009 af richterklanen (Slettet)

(1/2)2*(1/3)-7*34*9-4 = 1/22*37*34*3-8 = 1/22*33 = 27/4


Skriv et svar til: Potenser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.