Kemi

Ligevægtskonstanter og slutkoncentrationer

15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

Jeg har brug for lidt hjælp til følgende opgave, og håber meget, at der er nogle kloge hoveder derude, som er  inde i stoffet:

Ved 450oC er ligevægtskonstanten Kc lig med 50 for ligevægten:

H2(g) + I2(g) ? 2 HI (g)

 

a) Beregn slutkoncentrationerne, når fra starten både diiod- og dihydrogenkoncentrationen er 0,5M

b) Beregn slutkoncentrationerne, når der fra starten kun er hydrogeniodid og koncentrationen er 0,2M

 

Jeg håber, der er en, som kan være til hjælp.

</o:p>


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. februar 2009 af mathon

a)
ækvivalentmængder          H2(g)    +     I2(g)    ---> /<---    2HI(g)       i 1 liter opløsning
start                              0,5              0,5              0
i ligevægt                      0,5-x           0,5-x           2x

                                                 (2x)2/(0,5-x)2 = 50
 
2x/(0,5-x) = √(50)     0 < x <0,5

2x = √(50)(0,5-x)

(√(50)-2)x = 0,5*√(50)

x = 0,5*√(50)/(√(50)-2) = 0,39 M

c(H2)slut = c(I2)slut = (0,5 - 0,39) M = 0,11 M

c(HI)slut =2*(0,39) M = 0,78 M

................

b)  tilsvarende beregning med andre oplysninger


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. februar 2009 af mathon

b)

ækvivalentmængder             H2(g)    +    I2(g)    ---> /<---    2HI(g)    i 1 liter opløsning
start                                  0               0                           0,2
i ligevægt                            x               x                       0,2-2x


Svar #3
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

x = 0,5*√(50)/(√(50)-2) = 0,39 M

Denne funktion giver ikke 0,39M? overser jeg noget, eller er der en fejl?


Svar #4
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 og hvad med den information, at det er ved 450oC? er det irrelevant?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. februar 2009 af mathon

tegnfejl
rettes til

(√(50)+2)x = 0,5*√(50)     0 < x <0,5
x = 0,5*√(50)/(√(50)+2) = 0,39 M


Svar #6
15. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 Det var bedre - nu passer det.

Er du sikker på', at informationen omkring temperaturen 450oC er irrelevant?

- for netop kelvintemperaturen indgår jo i ligningen for ligevægtskonstanter?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. februar 2009 af mathon

b)                                           (0,2-2x)2/x2 = 50

((0,2-2x)/x)2 = √(50)2  og  0 < x < 0,1

(0,2-2x)/x = √(50)

0,2-2x = √(50)*x

(√(50)+2)x = 0,2

x = 0,2/(√(50)+2) = 0,022 M

c(H2)slut = c(I2)slut  = 0,022 M

c(HI)slut = (0,2-2*0,022) M = 0,156 M


Svar #8
16. februar 2009 af MikkelKarlsen (Slettet)

 hvad med i forhold til temperaturen?


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. februar 2009 af mathon

opgaveteksten informerer
at "Ved 450°C er ligevægtskonstanten Kc lig med 50 for ligevægten"

og der sker ingen temperaturmæssige ændringer fra a) til b),

hvorfor Kc er konstant lig med 50 i denne opgavesammenhæng


Skriv et svar til: Ligevægtskonstanter og slutkoncentrationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.