Fysik
Opdrift
13. november 2004 af
jacobberget (Slettet)
Jeg skal forklare hvorfor et skib kan flyde, og give en kvalitativ forklaring af, hvor tungt man kan laste dette skib.
Endvidere skal jeg forklare hvorfor en fisk kan holde sig på en hvilken som helst dybde i havet, uden besvær.
På forhånd tak
Endvidere skal jeg forklare hvorfor en fisk kan holde sig på en hvilken som helst dybde i havet, uden besvær.
På forhånd tak
Svar #1
13. november 2004 af iB (Slettet)
Densitet! Hvis fx et skip har mindre densitet end vand, vil det flyde, og hvis du laster det så meget, at dets densitet bliver større end vands, vil det synke.
Fisk kan regulere deres densitet ved fx at have en lille luftblære (svømmeblære) som de kan justere. Dermed kan de få en neutral "opdrift", og svømme hvor de vil. (jeg tror også jeg har hørt om fisk, som spiser sten, så at de kan holde sig nær bunden, men er ikke helt sikker på den)
Fisk kan regulere deres densitet ved fx at have en lille luftblære (svømmeblære) som de kan justere. Dermed kan de få en neutral "opdrift", og svømme hvor de vil. (jeg tror også jeg har hørt om fisk, som spiser sten, så at de kan holde sig nær bunden, men er ikke helt sikker på den)
Svar #2
13. november 2004 af Epsilon (Slettet)
#0: Du skal give en kvalitativ forklaring på, hvorfor et skib kan flyde. Den kvalitative forklaring hænger dog på en mere kvantitativ forklaring, nemlig Archimedes' lov
"Opdriften på et helt eller delvist nedsænket legeme ækvivalerer tyngden af den fortrængte væskemængde"
Hvis det lyder lidt kryptisk, så lad os dechifrere det i formelsprog. Lad væsken have densitet (massefylde) rho.
Så er opdriften F ifølge Archimedes' lov
F = (rho)*V*g
hvor V er det fortrængte volumen af væsken, og g er tyngdeaccelerationens størrelse.
Hvis et legeme skal skal flyde, er det altså nødvendigt, at opdriften er MINDST lige så stor som tyngdekraften Ft = m*g på legemet, dvs.
F = (rho)*V*g >= m*g
hvor m er legemets masse. Dette vil være tilfældet, når legemets densitet er mindre end eller lig væskens densitet. Bliver densiteten større end væskens, vil legemet synke. Det er præcis det, iB skriver i #1.
//Singularity
"Opdriften på et helt eller delvist nedsænket legeme ækvivalerer tyngden af den fortrængte væskemængde"
Hvis det lyder lidt kryptisk, så lad os dechifrere det i formelsprog. Lad væsken have densitet (massefylde) rho.
Så er opdriften F ifølge Archimedes' lov
F = (rho)*V*g
hvor V er det fortrængte volumen af væsken, og g er tyngdeaccelerationens størrelse.
Hvis et legeme skal skal flyde, er det altså nødvendigt, at opdriften er MINDST lige så stor som tyngdekraften Ft = m*g på legemet, dvs.
F = (rho)*V*g >= m*g
hvor m er legemets masse. Dette vil være tilfældet, når legemets densitet er mindre end eller lig væskens densitet. Bliver densiteten større end væskens, vil legemet synke. Det er præcis det, iB skriver i #1.
//Singularity
Skriv et svar til: Opdrift
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
