Fysik

atmosfærens tykkelse

05. juni 2009 af hihihej (Slettet)

Ja, jeg er i tvivl igen med hensyn til en opgave.
Jeg skal finde atmosfærens tykkelse.

Jeg kender trykket ved overfladen og tænkte .. kunne man gøre det således?

p = 101325 Pa = ρ*h*g

h er altså atmosfærens tykkelse/højde

g = 9,82 m/s2

densiteten må så være den gennemsnitlige densitet af atmosfæren.
Kan man gøre det således? Eller er der en anden måde at udregne tykkelsen på, når man snakker tryk, krafter mm. ? : )


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. juni 2009 af Riemann

Du kan ikke umiddelbart beregne det ved hjælp af så simple sammenhænge.

Hvor tyk atmosfæren er er et definitionsspørgsmål. Den gennemsnitlige densitet af atmosfæren vil afhænge af denne definition.

Hvad har du fået oplyst i opgaven?

Læs evt. mere på wikipedia: en.wikipedia.org/wiki/Earth%27s_atmosphere#Pressure_and_thickness

Her står at 50% af atmosfærens masse er inden for 5.6 km, 90% er inden for 16 km og 99.99997% er inden for 100 km. Præcis hvilken værdi man vil kalde "tykkelsen" er et definitionsspørgsmål.

(Det skal lige siges, at det godt kan være at der er faste standarder for hvordan man definerer tykkelsen af atmosfærer. I givet fald kender jeg dog ikke denne definition).


Svar #2
05. juni 2009 af hihihej (Slettet)

Jordens radius og atmosfærens masse
Jordens masse og forholdet mellem atmosfærens masse og jordens masse.

Og at atmosfæren kan opfattes som et tyndt lag på en kugle.


Skriv et svar til: atmosfærens tykkelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.