Matematik

modellering

07. juni 2009 af quartz (Slettet)

Modellering med:
Gør ud fra eksempler rede for opstilling af matematiske modeller og redegør for anvendelsen af differentialkvotienter til optimering.
 

Hmm, en matematisk model er det fx en sammenhængig mellem den kørte strækning og prisen for en taxatur?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. juni 2009 af Duffy

Jah, for eksempel. For du kan opstile en matematisk model for prisen for turen med taxi, som afhænger af den kørte distance.

Der er ikke rigtig meget grin ved at dyrke differentialregning på dette , for formlen er givetvis lineær.

Hvis ikke, kan du vha diff. reg. finde den optimale distance...


Svar #2
08. juni 2009 af quartz (Slettet)

Så du mener det bedste vil være at vælge en situation hvor funktionen ikke er lineær?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. juni 2009 af Duffy

Jah! Anvendelsen af differentialkvotienter til optimering vises fx ved at tage en jernplade, hvoraf du gerne vil bygge en kasse som har maksimalt rumfang.
 

Lad os sige, at du har en plade på 100 x 100 cm , hvor du så hakker et hjørne ud på x gange x cm i hvert af den kvadratiske plades hjørner. Den tiloversblevne sidelængde (bredden = b) på metalpladen er så (100-2x) cm .

x er højden på den kasse du vil lave (uden låg) .

Rumfanget V af kassen er så en funktion af x.

V(x) = h · b · b

V(x) = x · (100-2x) · (100-2x) = 4x3 - 400x2 + 10000x
 

For nu at optimere rumfanget af kassen skal du differentiere V og sætte denne lig med nul

dvs  at du skal løse ligningen

V'(x) = 0 

for at finde hvor stor højden x skal være for at du får mest mulig rumfang.

Løs nu selv resten, ellers spørg.


Svar #4
08. juni 2009 af quartz (Slettet)

Jeg skal lige høre om jeg har forstået rigtigt..

Kassens rumfang bestemmes ved hjælp af: V(x) = h*b*b?

vil det så sige at V= h • (100-2x) • (100-2x)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. juni 2009 af Duffy

Jah


Svar #6
08. juni 2009 af quartz (Slettet)

Hmm, skal jeg finde en ny ligning som kan erstatte h?

Jeg tænker mere, indeholder denne ligning ikke 2 variable størrelser? V= h • (100-2x) • (100-2x)

Hvis jeg finder en ny ligning som kan erstatte h, så kan jeg indsætte den på h's plads, og herefter differentiere?

Er jeg bare nogenlunde på rette spor?

Jeg synes din opgaveformulering er svær :) *s*


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. juni 2009 af Duffy

Nej, for h = x , så det er som jeg skriver i #3

V(x) = x · (100-2x) · (100-2x) = 4x3 - 400x2 + 10000x
 

dette giver

V'(x) = 12x2 - 800x + 10000

V'(x) = 0   <=>  0 = 12x2 - 800x + 10000   <=>  x = 50/3   (v  x = 50 ekskluderes)

Klippes der således 4 hjørner ud med sidelængden x = 50/3 , og pladen derefter bukkes op, fås

en kasse med maksimalt rumfang. Hvor stort dette rumfang så er kan du finde ved at indsætte x = 50/3

på x's plads i V(x). (ca 74074 cm3)


Svar #8
09. juni 2009 af quartz (Slettet)

for satan........ nu kan jeg se det! :)

du skal altså have tak..

hvorfor anvendes differentialkvotient?

Er det for at kunne sætte den differentiable funktion lig 0, for så at finde x-værdierne? eller...


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. juni 2009 af Duffy

"hvorfor anvendes differentialkvotient?

Er det for at kunne sætte den differentiable funktion lig 0, for så at finde x-værdierne? eller..." JAH ! !

Man anvender differentialkvotienten for at kunne maksimere volumenfunktionen V(x)

V'(x) = 0 giver jo toppunktet (x-værdien) for funktionen V . [...og dermed maksimum].


Svar #10
09. juni 2009 af quartz (Slettet)

tak!

du er en engel..

forsat god dag


Skriv et svar til: modellering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.