Matematik

Differentialregning. Monotoni & tangent

09. juni 2009 af thekidswannarock (Slettet)

- Redegør for nogle af regnereglerne for differentialkvotienter?

- Forklar hvordan man kan undersøge funktionens monotoniforhold ud fra dens differentialkvotient?

- Vis, hvordan man kan finde tangenten for en vilkårlig funktion. Herefter forklar sammenhængen mellem en funktions monotoniforhold og tangenten?


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2009 af MathTeacher (Slettet)

Idet differentialkvotienten giver funktionens hældning, kan man indsætte en x-værdi i differentialkvotienten og få hældningen i netop det punkt.

Da tangenten er en ret linie, som rører funktionen lokalt i netop et punkt, og som har samme hældning som funktionen i netop det punkt, er det jo den samme hældning, som givet af differentialkvotienten.

Når du så kender hældningen, α, bruger du tangentligningen:

(y-y0) = α·(x-x0) for at finde liniens ligning for tangenten.

Monotoniforholdene er jo også et udtryk for funktionens hældning, og her skal du blot vurdere differentialkvotientens fortegnsvariation for at kunne sige, om funktionen er voksende eller aftagende.

Har du f.eks. en andengradsfunktion: f(x) = x2, så er differentialkvotienten lig med f ' (x) = 2x.

Dette er en ret linie, som er lig med 0 for x = 0, og som er negativ for alle negative x'er og positiv for alle positive x'er.

Derved har du samtidig defineret det globale ekstremum for funktionen, da du pga. monotoniforholdene ved, at funktionen aldrig kan komme under den værdi som den har for x = 0, hvor den er vandret
(f ' (x) = 0) og den er hhv faldende og stigende på hver side. Altså har du fundet funktionens minimum.

Derved har du, at Dm(f) = R og VM(f) = [-d/2a;plusuendelig[, hvor d er 2.gradsfunktionens diskriminant.
 


Skriv et svar til: Differentialregning. Monotoni & tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.