Matematik

Løsning af to ligninger med to ubekendte

21. juli 2009 af -Zeta- (Slettet)

Eksempel på opgave:

Find a og b, der løser følgende lineære ligningssystem:

(1) 183,5 = 30a + b

(2) 207,2 = 60a + b

Metode 1 - Substitutionsmetoden

b isoleres i ligning (1):

183,5 = 30a + b
<=>
b = 183,5 - 30a

Dette udtryk for b indsættes i ligning (2):

207,2 = 60a + (183,5 - 30a)
<=>
207,2 - 183,5 = 60a - 30a
<=>
23,7 = 30a
<=>
a = 23,7/30 = 0,79

Denne værdi for a indsættes i det tidligere udtryk for b:

b = 183,5 - 30*0,79 = 159,8

Metode 2 - Lige store koefficienters metode

Ligning (1) subtraheres fra (2) så

207,2 - 183,5 = (60a + b) - (30a + b)
<=>
207,2 - 183,5 = 60a + b - 30a - b
<=>
23,7 = 30a
<=>
a = 23,7/30 = 0,79

For at denne metode skal være til gavn, skal koefficienterne være ens for mindst én af de ubekendte. Dette kan eventuelt opnås ved at skalere ligningen med en faktor, således at fx 4a = 12b bliver til 8a = 24b, idet der multipliceres igennem med 2.

Metode 3 - Determinantmetoden
 

Kommer senere


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juli 2009 af Daniel TA (Slettet)

Hvad er meningen med indlægget? :S


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. juli 2009 af MN-P (Slettet)

Det samme spørger jeg om.

I ligninger plejer man at bruge x og y som ubekendte.

hvorfor bruger du ikke nogle generelle eksembler,

som f.eks. 3x-2y=21 og 5x+4y=13

hvor du først skal isolere x eller y (substitution)

eller gange ligningerne med tal, der giver lige store koeffitienter?

Du har udvalgt meget enkle eksembler, så du kun har brugt sidste del af løsningsmetoderne.


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. juli 2009 af MN-P (Slettet)

Jeg tror Studieportalen har fået varmeschok, inlægget herober (#1) er identisk med et indlæg fra 8/8 2008.


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. juni 2012 af davi12 (Slettet)

3x + 8 = x +10

Hjælp

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. juni 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Opret din egen opgavetråd, hvor du formulerer dit spørgsmål (næste gang).

Isoler x. Træk x fra på hver side, og træk 8 fra på hver side.


Skriv et svar til: Løsning af to ligninger med to ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.