Matematik

hjælp til reduktion af brøk

27. september 2009 af kuwn (Slettet) - Niveau: B-niveau

((x-y)^2-y^2)/2x = (X^2-2xy)/2x
kommer ikke rigtigt videre derfra.. håber nogen kan hjælpe ...


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Start med at skrive den sådan her ved at benytte bjælken ovenover: ((x-y)2 - y2)/2x = (x2 - 2xy)/2x. Nu kan du begynde med at gange ud og se,  om der er noget, du kan reducere.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. september 2009 af mathon

x≠0

gang med 2x på begge sider


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. september 2009 af mathon

benyt a2 - b2 = (a+b)(a-b) på venstre side

sæt x uden for en parentes på højre side


Svar #4
27. september 2009 af kuwn (Slettet)

vent lige en halv... det er ikke en ligning men en reduktion .. ergo der er ikke noget : gang med ** på begge sider .. tak for hjlæpen  altså højre side er bare en lidt reduceret version af venstre side ...


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. september 2009 af MatLars (Slettet)

Hvad er egentligt spørgsmålet? Du skal jo bare dividere hvert led i summen, så får du x/2 - y for x≠0


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. september 2009 af mathon

#4

..så skriv det i opgaveteksten som en reduktion og ikke som en ligning...

men
det kræver selvfølgelig, at du kender forskel...


Svar #7
27. september 2009 af kuwn (Slettet)

der står reduktion af brøk som overskrift .. er det ikke tydligt nok?


Brugbart svar (1)

Svar #8
27. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)

#7 Nej det synes jeg egentlig ikke, der er tale om en ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #9
27. september 2009 af MatLars (Slettet)

Der er da ikke tale om en ligning - der står jo det samme på begge sider af lighedstegnet, udtrykket er bare forenklet.

Men jo forstår stadig ikke spørgsmålet, som jeg skrev i #3 er reduktionen indlysende.


Brugbart svar (0)

Svar #10
27. september 2009 af mathon

((x-y)2 - y2)/(2x)

(x-y+y)(x-y-y)/(2x)

x(x-2y)/(2x)

½(x-2y)


Skriv et svar til: hjælp til reduktion af brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.