Kemi

bly og ammoniakvand

05. oktober 2009 af htx2009 (Slettet)

Vi hælder 1 mL 0,1 M Pb(NO3)2 op i et reagensglas og tilsætter et par dråber 1,0 M NH3. Forklar iagttagelserne. Tilsæt derefter et par mL 1,0 M NH3. Tyder forsøget på, at Pb2+ danner kompleks med NH3? Forsøg 5 viser, at Pb(OH)2 opløses ved tilsætning af overskud af NaOH, dvs., når opløsningen gøres stærkt basisk. Hvorfor opløses det ikke ved tilsætning af overskud af ammoniakvand?
 

Altså der foregår jo en ligevægt : NH3 + H2O <-> NH4 + OH

Og så reagerer noget af OH fra denne ligevægt med Pb(NO3)2 og danner det hvide Pb(OH)2, og når der tilsættes mere ammoniakvand bliver det bare mere hvidt, altså mere Pb(OH)2 ? men hvorfor danner det ikke kompleks. Kan simpelthen ikke finde rundt i det


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2009 af mathon

i overskud af stærk base:

Pb2+ (aq) + 2OH- (aq) → Pb(OH)2 (s)
og
Pb(OH)2 (aq)  +  OH- (aq)  →  Pb(OH)O- (aq)  +  H2O (l)
                                         plumbat(II)ion
 

NH3 er en svag base (pKb = 4,75 og Kb = 10-pKb)

                                         NH3 + H2O <---> NH4+ + OH- 
koncentrationer i mol/L:     (1-α)·c                 α·c      α·c

hvoraf
                                        [NH4+]·[OH-]/[NH3] = Kb
og dermed
                                             c·α2/(1-α) = Kb

og                                          c·α2 + Kbα - Kb = 0 og 0<α<1              (c = ca 1,0 M)
hvoraf                          
                                               α = 0,0042 ≈ 0,4%

                                                                    
hvoraf ses,
at ligevægten
                                         NH3 + H2O <---> NH4+ + OH  er stærkt forskudt til venstre

således at OH--koncentrationen er for begrænset
til, at den ringe mængde
Pb(OH)2 (s) opløses,
selv ved tilsætning af ekstra NH3-opløsning
 


 


Skriv et svar til: bly og ammoniakvand

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.