Kemi

stofmængdekonc. hurtig!

20. januar 2010 af hihihej (Slettet)

Jeg kan ikke finde ud af c i denne opgave.

Opgave 1
Ved passende temperatur og tryk og med anvendelse af en katalysator kan følgende reaktion finde
sted:
2 H2(g) + CO(g) -> CH3OH(g)
I en beholder findes gasserne H2, CO og CH3OH i følgende koncentrationer:
[H2] = 0,318 M
[CO] = 0,507 M
[CH3OH] = 0,398 M
a) Beregn størrelsen af reaktionsbrøken i den omtalte situation.
 

Beholderens temperatur ændres til en størrelse, hvor ligevægtskonstanten er 5,51 M-2. Der indstiller
sig ligevægt ved den pågældende temperatur.
 

b) Forklar, at den modsatte reaktion af reaktion (I) har fundet sted.
 

Når ligevægten har indstillet sig ved den nye temperatur, er [CH3OH] = 0,377 M.
 

c) Beregn stofmængdekoncentrationerne af de to andre gasser i beholderen.
 

Jeg har set her på hjemmesiden, men de svar jeg har fundet har ikke været fyldestgørende og mit hovede forkert?

Jeg håber på lidt hjælp! :D


Brugbart svar (2)

Svar #1
22. januar 2010 af mathon

a)
           Y1 = [CH3OH]1/([H2]12·[CO]1) = (0,398 M)/((0,318 M)2(0,507 M)) = 7,76284 M-2

c)

                                        2H2 (g)   +   CO (g)  <--->  CH3OH (g)
koncentrationer i M:
i ligevægt 1                       0,318          0,507               0,398          
i ligevægt 2                     0,318+2x     0,507+x            0,398-x                                                
      

                   [CH3OH]2 = ((0,398-x) M) = 0,377 M                      (0<x<0,398)

                                x = 0,398 - 0,377 = 0,021

                    [H2]2 = (0,318+2·0,021) M = 0,36 M

                    [CO]2 = (0,507+0,021) M   = 0,528 M


Svar #2
22. januar 2010 af hihihej (Slettet)

Tak for hjælpen. Havde allerede afleveret opgaven, men kan se at jeg er kommet frem til det samme :) (bortset fra jeg har lavet en meget irriterende fejl, men metoden er ok.)


Skriv et svar til: stofmængdekonc. hurtig!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.