Matematik

d=0?

11. februar 2010 af input (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej jeg sider og skal bevise d=0

Jeg har fået faktaopløsiningen for d=0  a(x-r1)2  i hovedet. Dette skal jeg så få til at give andengradsligningen ax2 + bx + c

Vi fik også at vid r1=-b/2a

Jeg har brugt kvadratsætning nummer 2 og har sæt r1=-b/2a ind og fået det til dette:

0=a*x2+r12-2x*(-b/2a)

Nu skal jeg så reducere, men jeg kan ikke få det til formen ax2 + bx + c 

 Nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hvad drejer det hele sig om???? Hvad har d med de andre størrelser at gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. februar 2010 af MrAbdul (Slettet)

Hej ved ikke om det er rigtigt men jeg håber at det måske kan hjælpe dig bedre igang

r1 : -b/2a

d=0

a(x-r1)2

a(x+b/2a)2  --> det bliver + b da - * - ...

Vi bruger kvadratet på en toledet størrelse

a ( x2 + (b2 / 4 * a 2 ) + 2 x *( b / 2 * a)

Jeg ganger a ind

a x2 + (a b2 / 4a 2)  + 2a*x * (b / 2*a)

 Vi forkorter en smule

a x 2 + (b2 / 4a ) + x*b

Mit gæt er så at c = (b2 / 4a ) --> dvs.

ax2+bx+(b2/4a)


Svar #3
11. februar 2010 af input (Slettet)

 d er diskriminanten, og hvis den er over  0 er der to røder r1 og r2 de giver faktaopløsningen f(x)=(x-r1)(x-r2) men når d = 0 er der 1 rod og faktaopløsningen er f(x)=a(x-r1)2 jeg skal så udregne f(x)=a(x-r1)2
 


Svar #4
11. februar 2010 af input (Slettet)

 Altså bevise det og det er det jeg skal have hjælp til.


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. februar 2010 af MrAbdul (Slettet)

Hvis jeg har forstået det rigtigt vil du gerne bevise hvordan man udregner d = 0 for andengradsfunktionen!

altså

ax^2+bx+c=0 (gang med 4a)

4a^2*x^2+4bax+4ac=0 (Vi ganger med b^2 --> for at lave kvadrat på en toleddet størrelse)


4a^2x^2+4abx+b^2-b^2+4ac=0


(2ax+b)^2-b^2+4ac=0 (sæt en parentes for overblikkets skyld)


(2ax+b)^2-(b^2-4ac)=0 (brug den tredje kvadratsætning; (a+b)(a-b)=a^2-b^2 , sqr betyder kvadratrod)


(2ax+b+sqr(b^2-4ac))(2ax+b-sqr(b^2-4ac))=0 (Træk 2a uden for hver parentes)


4a^2(x+b+sqr(b^2-4ac)/2a)(x+b-sqr(b^2-4ac)/2a)=0

Så skal der egentligt bare rykkes rundt hvor d = b^2 - 4ac

(2ax+b)^2 = b^2 -4ac

(2ax+b)^2 = d

Hvis d sættes til 0

(2ax+b)^2 = 0 hvorefter du isolere x


 


Svar #6
11. februar 2010 af input (Slettet)

 Tak for alle svarende det har julpet mig meget:)


Skriv et svar til: d=0?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.