Matematik

Tyngdepunkt

20. april 2010 af Pthomas (Slettet)

jeg har en cirkel, som er beskrevet ved ligningen:

x2 + (y+5.625)2 = 25.6252

Hvordan bestemmer jeg y-koordinaten til tyngdepunktet, når cirklen er afgrænset til et udsnit hvor A = (25 , 0) og B = (-25, 0)

A og B er altså grænserne på cirkelperiferien


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Er det så den lille eller den store sektor, du skal betragte?


Svar #2
20. april 2010 af Pthomas (Slettet)

Det er den lille.. Har virkelig siddet lang tid og ikke fattet hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. april 2010 af Andersen11 (Slettet)

Her er et link til et side, der forklarer lidt om fremgangsmåden:

http://planetmath.org/encyclopedia/CenterOfGravityOfCircularSector.html 

Cirklen har centrum i (0 ; 5,625) og har radius r = 25,625 . Punkterne A(25 ; 0) og B(-25 ; 0) ligger på x-aksen, der udskærer en cirkelsektor. her skal vi betragte den underste cirkelsektor. Vi kan beregne cirkelsektorens halvvinkel α, da den er vinkel i en retvinklet trekant med siderne 5,625; 25; og 25,625, så

sin(α) = 25/25,625

Ifølge formlen i linket ovenfor, ligger sektorens tyngdepunkt i afstanden d fra cirklens centrum, hvor

d = 2r·sin(α)/(3α), hvor α indsættes i radianer . Det er klart af symmetriegenskaberne, at tyngdepunktets x-koordinat er 0, da cirkelsektoren er symmetrisk omkring y-aksen. Afstanden d skal beregnes fra cirklens centrum mod den negative side af y-aksen. Vi får da y-koordinaten til sektorens tyngdepunkt som

yg = 5,625 - d .

Nu er sin(α) = 0,97561 , så α = 1,34948 (radianer) . Vi får så

yg = 5,625 - 2·25,625·25/25,625/(3·1,34948) = -6,72542


Skriv et svar til: Tyngdepunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.