Fysik

Opdrift, løftekapacitet

13. maj 2010 af Dalle123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej allesammen.

Jeg skal beregne løftekapaciteten af et luftskib og jeg har tænkt mig at gøre brug af Archimedes  lov:
Fopdrift = m * g

men jeg ved ikke hvordan jeg skal beregne, hvor meget luftskibet er i stand til at løfte?
Jeg bruger Hindenburg som eksempel. Den brugte brint (densitet: 0,08988 kg/m^3) og havde et rumfang på 200.000 m^3
 

Jeg håber at I kan hjælpe. På forhånd, tak.

Mvh.

David Nielson


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. maj 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opdriften er lig i størrelse med tyngden af den luftmængde, som luftskibet fortrænger. Derfor bruger man en gas inde i luftskibet, der har en densitet, der er mindre end densiteten for atmosfærisk luft.


Svar #2
13. maj 2010 af Dalle123 (Slettet)

Argh, okay, nu ser jeg, at jeg må have misforstået noget.

Så må regnestykket være som følger:

Ft = (1,2 kg/m^3 * 200.000kg) * 9,82 = 2356800N = Fopdrift    (korrekt?)

Hvordan får jeg omsat det til kg, så jeg kan beregne, hvor mange kg luftskibet er i stand til at løfte ud over sin egen vægt?

Jeg skal vel også bruge Fres = F2 - F1, hvor F1 er tyngdekraften på selve luftskibet og F2 er tyngdekraften på den fortrængte luft?

Mvh. 

David Nielson


Brugbart svar (1)

Svar #3
14. maj 2010 af Lubas (Slettet)

 Det er faktisk meget simpelt.

Tag en m3 af en given gasart, f.eks. helium (densitet ca. 0,18 kg/m3)

En m3 atmosfærisk luft vejer ca. 1,2 kg

Løfteevnen for 1 m3 helium er derfor 1,2 kg - 0,18 kg kg ≈ 1 kg

Det sjove her er, at brint kun vejer halvt så meget som helium, men dets løfteevne er stadig kun ca. 10% større end heliums. (1,2 kg - 0,09 kg ≈ 1,1 kg)


Svar #4
15. maj 2010 af Dalle123 (Slettet)

Mange tusinde tak, det var lige hjælpen jeg havde brug for!

Thumbs-up herfra til jer begge to ;)


Skriv et svar til: Opdrift, løftekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.