Matematik

Moms regning

06. juni 2010 af GangstaGeek - Niveau: 8. klasse

 Jeg sad en aften og diskuterede matematik med min far, vi snakkede om hvordan man lagde moms til og hvordan man trækker det fra ved hjælp af gange f.eks.

80DKK = 100% = uden moms

1.25 * 80DKK = 100DKK = med moms

derefter skal vi trække moms fra ved at gange

100DKK * 0,8 = 80DKK

og det er bare noget jeg har "udenadslært" i skolen

men her kommer spørgsmålet så:

hvis man nu antager at momsen har steget med 5%

100DKK = 100% = uden moms

100DKK * 1,3 = 130DKK = med moms

men nu hvor jeg skal gange mit 130DKK ned til 100DKK kan man selvfølgelig prøve sig frem, men er der mon ikke en matematisk formel på det. hvis i har fundet ud af den skriv endelig hvordan i gjorde. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2010 af mette48 (Slettet)

Måske er det nemmeste at se på følgende ligning

Pris med moms   Pmm

Pris uden moms  Pum

Moms i %            %

Pmm=Pum+Pum*%/100

Pmm=Pum*(1+%/100)

Pmm=Pum(100+%)/100                           ganger med 100 og med (100+%) på begge sider

Pmm*100/(100+%)=Pum

I stedet for at"gange ned" dividerer man, så du er på rette spor


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. juni 2010 af AMelev

Din huskeregel er OK, men det skyldes kun, at 1/1.25 = 0.8

Pris med moms = Pmm og Pris uden moms = Pum som i #1

Pmm= 1,25 · Pum = 5/4 · Pum, så

Pum = Pmm/1,25 = Pmm/(5/4) = Pmm· 4/5 = Pmm· 0,8

Hvis nu momsen stiger med 5% til 30%, ser det ikke helt så pænt ud:

Pmm = 1,30 · Pum , så

Pum = Pmm/1,30= Pmm· 0,769231.....

Mon ikke momsen holder sig på de 25% - det er ikke så kønt at regne med ellers.


Skriv et svar til: Moms regning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.