Matematik

lineær funktion

18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

hvordan finder jeg en forskrift til en lineær funktion som går gennem punkterne (2,10) og (-3,0)?

og hvordan løser jeg ligningen f(x) = 3?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. september 2010 af Isomorphician

a = (y2 - y1)/(x2 - x1)

b = y1 - a*x1

-----

3 = ax + b, hvor du indsætter og isolerer x


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

Jeg får lidt kuldegysninger som matematiker, når jeg ser sådan nogle opgaver...

Faktisk har opgaven ud fra mit synspunkt ikke nogen løsning, men du løser opgaven sådan:

En "lineær" funktion har formen: f(x) = a*x + b.

a og b skal du finde:

a er hældningen af linien (derfor kaldes den her lineær*)

b er skæringen med y-aksen.

Hældningen finder du med formlen:

(y2 - y1) / (x2-x1)

Hvor (x1,y1) og (x2,y2) er dine to punkter.

b finder du så ved at du indsætter et af dine punkter (x1,y1) i funktionen:

y1 =  a * x1 + b

a, x1, x2 har du og du skal finde b.

Hvis du nu har fundet a og b, så løser du f(x) = 3 ved at løse

3 = a * x +b

hvor du skal finde x.

-----------------------------------------

*Lineære funktioner: En lineær funktion har formen f(x) = a*x og skal dermed opfylde at f(0) = 0. Det gør den her funktion ikke og er dermed, udfra en matematisk synsvinkel ikke lineær.


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. september 2010 af Economist (Slettet)

#2 Nej, nej. Funktionen, der skal findes, er affin, men nu er det så tilfældigvis vedtaget, at de i gymnasiet ikke forvirre med "ligegyldigheder" som forskellen på en affin og en lineær funktion.


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

#3

Nej, nej. Funktionen, der skal findes, er affin, men nu er det så tilfældigvis vedtaget, at de i gymnasiet ikke forvirre med "ligegyldigheder" som forskellen på en affin og en lineær funktion.

-----------

Problemet er så bare, at skolerne ikke er konsekvente, for jeg har for nogle dage siden svaret på en opgave, hvor der kun var oplyst et punkt for at finde en "lineær funktion". Men det er ikke relevant for det her spørgsmål...


Svar #5
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen hvordan ved jeg hvilke tal som er mine y'er og hvilke tal som er mine x'er?


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

Det første tal af dine punkter er x-koordinaten og det andet tal er y-koordinaten:

(2,10) betyder således: x = 2, y= 10.


Svar #7
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen er den så y1 eller y2?


Svar #8
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

er dette måske rigtigt?

x2 = 2
x1 = -3

y2 = 10
y1 = 0?


Svar #9
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

er det forkert hvis jeg isolere x til x = b + 3 - a?


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

Til x1,x2/y1,y2: Ja, det er rigtigt.

I opgaven hvor du skal finde x og ved at f(x)=3, der isolerer du x på følgende måde:

3 = a*x + b

3-b = a*x +b - b ( du trækker b fra begge sider)

3-b = a*x

(3-b)/a = (a*x)/a (du deler med a på begge sider. Husk at du deler HELE udtrykket med a, ikke kun 3 eller -b)

(3-b)/a = x

Hvis du altså har fundet a og b skal du nu bare sætte dem ind i dette udtryk.


Svar #11
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

tusind tak for hjælpen :)

kan du måske også fortælle mig hvis jeg har en ligning som hedder (x+1)(x-1)(x^2+1) = 0 om det er rigtig nok at den giver -1?


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

det er i hvert fald en af løsningerne, ja. Der er en løsning mere.


Svar #13
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

hvordan finder jeg den? :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

Hvordan har du fundet løsningen -1?


Svar #15
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

(x+1)(x-1)(x^+1) = 0
(x^2-x+x-1)(x^2+1)= 0
x^4+x^2-x^2-x-x^2+x-x^2-1 = 0
-1 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #16
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

hvor blev x^4 af? (udsagnet -1 = 0 er et falsk udsagn og ville medføre at ligningen ikke har nogen løsning). Der findes en metode til at se de to løsninger uden at regne.

Hvis du har en ligning der har formen (x+a)(x-b)(x+c) = 0 (og kun når det er =0)

Så kan du aflæse løsningerne direkte:

x= -a

x= b

x= -c

Det kan du, fordi når en af paranteserne er 0, så er det ligemeget hvad der står i de andre paranteser, for så ganger du med 0, giver 0.

Det du kan spørge dig selv ved sådan nogle ligninger er: Hvad skal jeg indsætte for at parantesen bliver 0?

F.eks.

(x+a). Hvad skal x være for at parantesen bliver 0? -a !

Det samme gør du med de andre paranteser.

Du kan desværre kun gøre det, hvis x er i første potens (altså ikke x^2,  x^3, osv.). Hvis der står (x^2+1), så bliver du nødt til at løse en andengradsligning (som i det her tilfælde ikke har nogen løsning*)

------------------

*Det er kun den halve sandhed, at den ikke har nogen løsning, men det behøver du ikke bekymre dig om).


Svar #17
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

jeg forstår stadig ikke hvad mit regne stykke bliver for at finde det andet resultat.


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

Du skal ikke regne.

Her er løsningen:

(x+1)(x-1)(x^2+1) = 0

x= -1

x= 1

Hvis du indsætter -1:

(-1+1)(-1-1)((-1)^2+1) = 0

0*(-1-1)((-1)^2+1) = 0

Hvis du indsætter 1:

(1+1)(1-1)(-1^2+1) = 0

(1+1)*0*(-1^2+1) = 0

Ideen er altså at du skal finde en x-værdi, så en af paranteserne bliver 0.


Svar #19
18. september 2010 af pernillegryning (Slettet)

jamen hvordan er du fundet frem til 1 og -1?


Brugbart svar (0)

Svar #20
18. september 2010 af mindleaving (Slettet)

Ved så en efter en på paranteserne og spurgte mig:

(x+1)  hvad skal x være for at parantesen er 0?

Altså med andre ord: x+1 = 0

Dermed får jeg den første løsning: x=-1

Det samme med (x-1) som giver mig x = 1.

Jeg så også på den sidste parantes, men den er lidt mere kompliceret og jeg ved ikke om du har lært at løse andengradsligninger og lært om deres egenskaber (her kunne jeg f.eks. se: for at x^2 +1=0, så skulle x^2 = -1, men ikke noget tal (igen kun den halve sandhed) ganget med sig selv (det er det x^2 betyder) giver et negativt tal. Derfor er der ikke flere løsninger).


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.