Matematik

Isolering af en variabel

13. oktober 2010 af turk89 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,

Jeg har prøvet og prøvet at isolere en variabel, i dette tilfælde x:

kvadratrod(2x) = 4 - x

Er der nogen, der kan give et hint?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Kvadrer hver side af ligningen og løs den fremkomne 2.-gradsligning.


Svar #2
13. oktober 2010 af turk89 (Slettet)

Den går ikke op.

2x = 4^2 +x^2

<--->

2x - 4^2 - x^2 = 0

Lommeregneren siger "false" ved det sidste udtryk, hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Læg nu lommeregneren væk. Det er almindelig hovedregning.

Ligningen er

√(2x) = 4 - x , der ved kvadrering giver

2x = (4-x)2 = 16 -8x + x2 , som vi samler sammen til

x2 -10x + 16 = 0 med diskriminant d = 102 -4·1·16 = 36 = 62 , så

x = (10±6)/2 , dvs x = 2 eller x = 8 .

Den sidste rod, x = 8, er ikke løsning i den oprindelige ligning , så der er kun den ene løsning

x = 2 .


Svar #4
13. oktober 2010 af turk89 (Slettet)

Fremgangsmåden er forstået. Ville blot forstå, hvorfor lommeregneren sagde "false", når det vha. håndkraft kunne regnes ud. Det var mere det jeg ville høre. Ja, det er ren hovedregning, og bruger blot lommeregneren til at bekræfte, om jeg laver de enkelte trin rigtigt.


Svar #5
13. oktober 2010 af turk89 (Slettet)

Hvis x = 2, så:

√(2*2) = 4 - 2

√(4) = 2

(Kvadratrod af 4 giver +/- 2)

Hvis x = 8, så:

√(2*8) = 4 - 8

√(16) = -4

(Kvadratrod af 16 giver +/- 4)

Kan de to rødder ikke bruges? Det ser ud til, at ligningerne går op?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Nej, kvadratroden af 4 er tallet 2 , og kvadratroden af 16 er tallet 4. Kvadratroden af et ikke-negativt tal er et ikke-negativt tal, derfor må vi forkaste den løsning, der ville resultere i en negativ kvadratrod.

Løsningen til ligningen x2 = 4 er x = ±√4 = ±2 , men kvadratroden af 4 er det ene positive tal 2. Derfor skriver vi også rødderne i 2.-gradsligningen ax2 + bx + c = 0 som x = (-b±√d)/(2a) .


Svar #7
13. oktober 2010 af turk89 (Slettet)

#6

Tak for forklaringen.


Skriv et svar til: Isolering af en variabel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.