Fysik
Bevægelse
Hej jeg har fået stillet opgaven b) Brug grafen til at vurdere afstanden fra 1. etage til 89. etage., kig på vedhæftet fil:
Mit spørgsmål er så bare, hvordan jeg beregner afstanden på det sidste stykke af grafen, altså den tredjedel som går "nedad".
Først bruger jeg nedenstående formel til at finde accelerationen, ved at isolere a.
V(t) = a*t + V0
0 = a*17 sek + 16,5 m/s
a = -0,97 = 0,97
Derefter bruger jeg så denne formel til at finde længden:
s(t) = 0,5*at2 + V0 * t + S0
Er jeg helt galt på den, eller hvad skal jeg sætte ind i den sidste formel for at få et rigtigt resultat ?
Svar #1
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
Det vil nok hjælpe, hvis du kan formulere hele opgaven, så vi også ved, hvad det går ud på.
Svar #2
18. november 2010 af HFLyngdal (Slettet)
Okay, grafen som er vedhæftet i #0, viser en elevator, i Taipei 101 bygningen i Taiwan, hvis fart er en funktion af tiden på en tur fra 1. til 89. etage. Spørgsmålet lyder så, brug grafen til at vurdere afstanden fra 1. etage til 89. etage.
Håber dette hjalp ?
Svar #3
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#2
Det er korrekt, at den samlede afstand kan estimeres ved
s = t0∫t3 v(t) dt
Den samlede afstand er altså arealet under hastighedskurven. Arealet kan opdeles i to retvinklede trekanter og et rektangel. De to retvinklede trekanter har begge samme højde som rektanglet. Hvis den maksimale fart aflæses til vmax ≈ 16,5m/s , går farten lineært op i tiden t = 0 til t =t 1 = 15s , er konstant = vmax fra tiden t1 til tiden t = t2 = 22s, og aftager dernæst lineært fra tiden t2 til tiden t3 = 39s .
Den samlede tilbagelagte afstand er da
s = (1/2)vmax·t1 + vmax·(t2-t1) + (1/2)vmax·(t3-t2)
= vmax·(t2+t3-t1)/2 = 16,5m/s·(22+39-15)s/2 = 16,5·23m = 379,5m
Svar #4
18. november 2010 af HFLyngdal (Slettet)
Ja okay, det var også nogenlunde det jeg havde fået det til, men kunne bare ikke få det til at passe. Fordi hele bygningen er 508 meter høj, og på 101 etager. Det vil sige, at de sidste 12 etager har hele 128,5 meter, mens de første 89 har 379,5 etager, det syntes jeg bare ikke passede. Men det er nok bare sådan det er, tak for hjælpen (:
Svar #5
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)
#4
Godt nok har Taipei 101 en højde af 509 m, men den øverste etage befinder sig i højden 439,2 m ifølge denne artikel http://en.wikipedia.org/wiki/Taipei_101 . Dette er meget mere konsistent med opgavens resultat.
Svar #6
18. november 2010 af HFLyngdal (Slettet)
Ja så giver det bedre mening. Onsvagt at det ikke også står i opgaveformuleringen. Men også dumt at jeg ikke selv tjekker det, tak for det.
Skriv et svar til: Bevægelse
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
