Matematik

**Hjælp til beregning af største- og mindsteværdi!**

18. maj 2006 af signeng (Slettet)
Hej,

"En funktion er givet ved f(x)=1,8*cos(x)+4,3

Bestem største- og mindsteværdien for f."

What to do? :S

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2006 af Sentinox (Slettet)

cos(x) er en periodisk funktion.
Prøv evt. at tegne den på din lommeregner.

cos(x) kan maksimalt blive 1 og minimalt blive -1.
Dette sker for x element i [0,2*Pi[, når der er vandret vendetangent, det vil sige når den afledte (-sinx(x)) er nul, det vil sige i 0 og Pi.

størsteværdien af cos(x) er i cos(0)=1, og mindsteværdien i cos(pi)=-1

For din funktion fås således:

f_max = 1,8*cos(0)9+4,3 = 1,8+4,3 = 6,1
f_min = 1,8*cos(Pi)9+4,3 = -1,8+4,3 = 6.1 = 2,5

//sentinox

Brugbart svar (0)

Svar #2
18. maj 2006 af piper (Slettet)

Der hvor grafen har største og mindte værdi er der vandret tangent. Ved skitsering vil du se at der er uendeligt mange største- og mindste værdier. Dette hænger sammen med det er en trigonometrisk funktion du arbejder med. Du tager simpelthen bare udgangspunkt i en største- og mindste værdi og løser f'(x) (f(x) differentieret) lig 0. I denne opgave er dette ikke videre svært. Brug din viden om enhedscirklen og løsning af trigonometriske ligninger.

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2006 af mathon

kort version:

f(x)=1,8*cos(x)+4,3

-1

mindsteværdi f_min(x)=1,8*(-1)+4,3= 2.5

størsteværdi f_max(x)=1,8*(+1)+4,3= 6.1

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. maj 2006 af sigmund (Slettet)

#2,

Der er IKKE uendeligt mange største- og mindsteVÆRDIER. En funktion har kun ÉT størsteværdi og ÉT mindsteværdi. Imidlertid kan du eventuelt finde disse værdier (min hhv. max) forskellige STEDER.

PS: Læg mærke til forskellen mellem ekstremumsværdier og esktremumssteder.

Svar #5
18. maj 2006 af signeng (Slettet)

Mange tak for hjælpen :) Jeg har desværre også et andet problem..

Jeg skal finde skæringspunkterne mellem C (x-5)^2 + (y-3)^2=5^2 og linjen y=2x+3.

Jeg sætter derfor linjens ligning ind på y's plads i cirklens ligning:

(x-5)^2 + (2x+3)^2=5^2

x^2+25+4x^2+18=25
PÅ OM JEG HAR GJORT DET RIGTIGT!

5x^2+43=25

5x^2+18=0

Løsningen af denne andengradsligninghar jeg fået til x=0 v x=-3,6

De to x-værdier sættes nu ind i linjens ligning, så der fås to talpar:

2*0+3 = 3 => (0,3)
SKITSEN!
2*-3,6+3 = -4,2 0> (-3,6;-4,2)
OVERHOVEDET IKKE
MED SKITSEN!

Mit spørgsmål er nu, hvad gør jeg galt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. maj 2006 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=213475

Skriv et svar til: **Hjælp til beregning af største- og mindsteværdi!**

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.