Kemi
Alkoholer som syre?
vil bare gerne høre om der er nogle som kan fortælle mig hvorledes alkoholer reagerer som syre, og om hvordan jeg kan finde deres styrke?
TPF! :)
Svar #1
26. oktober 2006 af Kemiersjov
Brøndsted definerede en syre som et stof, der kan fraspalte en H+. Prøv at gøre det med din alkohol.
Svar #2
26. oktober 2006 af sapiens (Slettet)
Dvs. OH-gruppen er den aktive syregruppe. Styrken kan du findes som hvilken som helst anden syre, kig i databogen :) Hvis det er det, du mener...
Svar #4
26. oktober 2006 af godfy (Slettet)
Dvs. denne reaktion finder sted, men jeg kan desværre ikke finde p/ks for alkoholen .. det var dog noget rod! :(
Svar #5
26. oktober 2006 af sapiens (Slettet)
Den burde stå i databogen (som jeg ikke lige har ved mig.)
Ellers står der http://en.wikipedia.org/wiki/Acetic_acid at pKs = 4,76 v. 25 grader C
Svar #6
26. oktober 2006 af frodo (Slettet)
syrestyrken af alkoholerne kan dog øges væsentligt ved fx at indføre chlor eller andet elektronegativt stads i molekylet.
Svar #7
26. oktober 2006 af sapiens (Slettet)
Svar #8
26. oktober 2006 af Kemiersjov
pKa er høj men har ikke lige en ved hånden
Svar #9
26. oktober 2006 af frodo (Slettet)
Svar #10
26. oktober 2006 af sapiens (Slettet)
og så tilbage til danskstil
Svar #11
26. oktober 2006 af frodo (Slettet)
hvis man virkelig vil fremstille alkoholens anion, må man bruge kraftigere midler, såsom metallisk Na, i et inert solvent
Svar #12
26. oktober 2006 af godfy (Slettet)
#7: Ja det kan jeg godt huske, men det er jo ik lige eddikesyre ;)
Svar #13
27. oktober 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Uden NaOH/KOH dvs. bare i ren ethanol + R-Br, sker der ingen reaktion. Derfor dannes der ethanolat-ioner dernede (CH3CH2O-).
I og med at forskellen i pKa værdierne ikke er så stor, betyder det bare at syre-base ligevægten mellem NaOH + EtOH ligger mere mod venstre. Men derfor ikke sagt at der ikke findes alkoholationer dernede, for det gør der.
Svar #14
27. oktober 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Svar #15
27. oktober 2006 af frodo (Slettet)
Ovenfor refererede jeg blot til fremstilling af fx. ethanoat kvantitativt.
Der findes jo mange eksempler på, at ligevægten forskydes. Et andet godt eksempel kunne være epoxiddannelsen ud fra halohydriner ved behandling med stærk base.
Skriv et svar til: Alkoholer som syre?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.