Fysik

5,3 Reluktans

07. september 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

På en ring af magnetisk materiale er viklet en spole med 1250 vindinger, hvori der løber en strøm på 0,8A. Ringen som har cirkulært tværsnit, har indre diameter 20 cm og ydre diameter 26 cm.

Amperevindingstallet er 1000 A.

b) Bestem reluktansen Rm.

Jeg har gjort et forsøg men resultatet er forkert. Hvad er der galt?

dmid = dy-(dy-di)/2=26-(26-20)/2=23cm

l=pi*dmid=pi*23=72,22cm

A=(pi*dmid)/4=(pi*23)/4=18,055cm2

Rm=l/(my*A)=72,22cm/(4*pi*10-7*18,055cm2)=3,18471*10   det rigtige resultat er 813,4*106

c) Bestem den magnetiske feltstyrke.

Jeg har gjort således:

H=B/μ0       H=1,229/4pi*10-7=978503     det rigtige svar er 1384 A/m?

d) Bestem den magnetiske flux

Jeg har gjort således: Fm=I*N

Ø=Fm/Rm = 1000/813,4*106=1,229*10-6μWb  det rigtige resultat er 1,229μWb?

Venlig hilsen


Svar #1
07. september 2014 af multo26 (Slettet)

Fejl i bogen, men det siger de vel alle...;)

b) dmid = dy-(dy-di)/2 er forkert det er (pi/4) *(dy-di/2)2


Svar #2
07. september 2014 af multo26 (Slettet)

#1

Fejl i bogen, men det siger de vel alle...;)

b) dmid = dy-(dy-di)/2 er forkert det er (pi/4) *(dy-di/2)2

det er så ikke en fejl, glem svar 1


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2014 af hesch (Slettet)

#0:

b)  Det er lidt svært, at følge med i dit skrevne, hvor du anvender mange "indforståede" notationer og skrivemåder. Det bliver mere læsbart, hvis du skriver:

dmid ( sænket skrift ) = 23cm

Rm = s / ( μ*A )

Du har så sat μ = 4π*10-7, hvilket er forkert, for der er i opgaven opgivet at materialet er magnetisk, og det må derfor gælde, at μ = μ0 * μr , hvor μr > 1.

c)  Samme fejl:  H = B / μ0  er forkert:   →  H = B / μ

Benyt i stedet Amperes lov:   ∫ H•ds = N * I

d)  ψ = H*μ*A = B*A     ( og husk nu, hvad μ er )

PS:  Kan du ikke vedhæfte opgaven ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. september 2014 af hesch (Slettet)

Ad #3:   Læs: 

Du skal kende det "magnetiske materiales" relative permeabilitet,  μr , eller du skal have andre, supplerende oplysninger.

Fx sætter du pludselig   B = 1,229 ( Tesla ? ).   Er det en oplysning i opgaven ?


Svar #5
08. september 2014 af multo26 (Slettet)

Tak for hjælpen jeg har fundet ud af det nu. Jeg skal nok skrive ordentligt og vise hele opgaven næste gang.

Tesla ja, den havde jeg beregnet mig frem til.


Skriv et svar til: 5,3 Reluktans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.