Matematik

Ligning

16. november 2014 af sejt12 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der nogen som kan guide mig i gennem denne ligning og vise hvordan man gøre?

\frac{3x+2}{x-4}=5


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2014 af mette48 (Slettet)

gang med (x-4) på begge sider af lighedstegnet,

forkort brøken med (x-4), så kommer du af med nævneren i brøken

træk 3x fra på begge sider

læg 20 til på begge sider

divider med tallet foran x


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2014 af mathon

for x ≠ 4
multipliceres med (x-4)

                     \frac{(3x+2)}{(x-4)}\cdot (x-4)=5\cdot (x-4)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. november 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#1

Når du har smidt (x - 4) væk, hvorfor forkorter du den så ?

#0

(3x + 2) / (x - 4) = 5

3x + 2 = 5 (x - 4) = 5x - 20

2 + 20 = 5x - 3x

22 = 2x

x = 11


Svar #4
16. november 2014 af sejt12 (Slettet)

svar #2 så bliver det 5x-20 hvad gøre man derefter?


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. november 2014 af mette48 (Slettet)

#3 hvad mener du med det? Hvis du ikke kan påvise en fejl så lad være at blande dig.


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. november 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#5

Du kommer væk med nævneren, ved at multiplicere med (x - 4) , så skal du ikke forkorte den bagefter.


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. november 2014 af mathon

#0

                  (3x+2)=5\cdot (x-4)


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. november 2014 af mette48 (Slettet)

(3x + 2) / (x - 4) = 5

gang med (x-4) på begge sider af lighedstegnet,

(3x+2)*(x-4)/(x-4)=5*(x-4)

forkort brøken med (x-4), så kommer du af med nævneren i brøken

3x+2=5x-20

træk 3x fra på begge sider

læg 20 til på begge sider

divider med tallet foran x

Jeg ved ikke hvordan du får (x-4) til at forsvinde, det skal da blive stående selvom der ganges med (x-4) på begge sider


Svar #9
16. november 2014 af sejt12 (Slettet)

skal man altid gange nævneren på begge sider?


Brugbart svar (0)

Svar #10
16. november 2014 af mette48 (Slettet)

Man skal altig gøre det samme på begge sider, ellers bliver de to sider ikke ved med at være lige store.

Når der er brøker er det smart at gange på begge sider med fællesnævneren, så kan man nemlig forkorte nævnerne væk bagefter.

(man ganger en brøk med et led ved at gange i tælleren)


Brugbart svar (0)

Svar #11
16. november 2014 af mathon

Bortskaffelse af nævner er bekvem for den fortsatte beregning.


Brugbart svar (0)

Svar #12
16. november 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#8

Nej, det skal ikke blive stående.

(3x + 2) / (x - 4) = 5

[(3x + 2) · (x - 4)] / (x - 4) = 5 · (x - 4)

Bemærk så, at de går ud med hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #13
16. november 2014 af mette48 (Slettet)

Tja!

Du kalder det at de går ud med hinanden, I min terminologi hedder det at der forkortes. Resultatet er det samme. Se #8 3. linie


Brugbart svar (0)

Svar #14
16. november 2014 af LeonhardEuler

#0 : Husk at arrangere dit indlæg i det korrekte niveau, for der er ingen tvivl om, at dette ikke tilhører A-niveau.

#3 :  Det er stor misforståelse, at man bare kan tage et led og smide på den anden side af lighedstegnet og bare ændre operatoren til dets omvendte. Hvis man foretager sig noget på den ene side af lighedstegnet, skal man ligeledes gøre det samme på den anden side af lighedstegnet.  

         ... med andre ord er både svaret i #1 og i de andre kommentarer korrekte.


Brugbart svar (0)

Svar #15
16. november 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#14

Hvad mener du med misforståelse? Det er det man gør, der er intet forkert i #3.

Jeg har heller ikke skrevet, det i #1 er forkert.


Brugbart svar (0)

Svar #16
16. november 2014 af LeonhardEuler

#15 : Jeg mener lige præcis hvad jeg skriver. Jeg mener, at metoden er korrekt, men tankegangen er forkert. Desuden er der på ingen tidspunkt blevet skrevet, at du har ment, at #1 var forkert eller at jeg har ment, at #3 er forkert.

  Det er god idé at læse rigtigt efter:  "  ... med andre ord er både svaret i #1 og i de andre kommentarer korrekte."


Brugbart svar (0)

Svar #17
16. november 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#16

Ja - eller med andre ord - dit svar i #14 var ikke relevant og nødvendigt, at skrive.


Brugbart svar (0)

Svar #18
16. november 2014 af LeonhardEuler

Svaret eller kommentaret i #14 var i særdeleshed nødvendigt. Igen ser jeg tegn på, at du ikke læser kommentarerne kontinuert eller fuldstændigt. Det, som du kommenterede, var bare en sidekommentar i #14. Hovedpointen var, at man skal kategorisere sit indlæg i det korrekte niveau, som betingelserne af brug af Studieportalen indirekte udtaler. 

Betingelserne for brug af Studiepotalen

Hvis I (#17 og #0) ikke har læst betingelserne endnu, så vil det være en god idé at gøre det nu.


Brugbart svar (0)

Svar #19
16. november 2014 af Matematikøkonomen (Slettet)

#18

Jeg har læst dem, jeg er skam godt klar over, hvad der er rigtigt og forkert, det skal du ikke komme og fortælle mig. Det er nu ikke verdensundergang, at trådstarter ikke har valgt det rigtige niveau. Desuden har jeg læst din kommentar, og det er ikke nødvendigt, at du skal gå på jagt efter mig. 


Brugbart svar (0)

Svar #20
17. november 2014 af LeonhardEuler

#19 : Jeg "går ikke på jagt" efter nogen som helst og især ikke efter dig. Hvad jeg forsøgte i #14, var at løse nogle af de problemer, som du har/havde, hvilket fremgår af din kommentar i #3 :

             "Når du har smidt (x - 4) væk, hvorfor forkorter du den så ?"

Jeg håber da inderligt, at du ser det som hjælp i stedet for en "jagt". :-) Du misforstod desværre min kommentar og gik til angreb på mig? Nu er dette ligegyldigt, for Studieportalen er ikke til for at diskutere - måske under debatforummet - men tværtimod at hjælpe andre.    

         Lad os nu hellere erklære denne diskussion for slut.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.