Kemi

Opskriv ligevægtsloven

14. februar 2015 af MariaJ3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej SP.dk

Jeg er gået lidt i stå med denne opgave, og håber derfor, at der er nogen der kan give en hånd. Det drejer sig om disse reaktioner, jeg skal opskrive ligevægtsloven for.

1. NH3 (aq)   +  H2O (l) ? NH4+ (aq)  +  OH-  (aq) (fortyndet opløsning)

2. I2(aq) ? I2(pentan)

3. CaCO3(s) ?  Ca2+ (aq)  +  CO32- (aq)

Er der nogen der ved hvordan det skal gøres? For er der ikke noget med nogle specielle regler, når der f.eks. faste stoffer og ioner?

God weekend,

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. februar 2015 af Heptan

Jo det er korrekt, for rene faste stoffer og væsker sættes "aktiviteterne" lig 1, dvs. de udelades af ligevægtsudtrykket. Du skal altså kun skrive de stoffer der er opløst i et solvent + evt. gasser.


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. februar 2015 af LubDub (Slettet)

Opløselighedsreaktionen

                         AaBb (s)     <----->     aAm+ (aq)     +     bBn- (aq)

har ionproduktet

                          Yion = [Am+]a • [Bn-]b

der ved ligevægt er lig opløselighedsproduktet Kop


Svar #3
14. februar 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Har man så, for 2 og 3:

2.) Kc = [I2] / [I2]

3.) Kc = [Ca2+] + [CO32-] / 1 = [Ca2+] + [CO32-]

Er det sådan?

Er der forresten ikke også noget særligt med H2O? Noget med en molbrøk, eller sådan noget?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2015 af LubDub (Slettet)

3.

                              CaCO3 (s)     <----->     Ca2+ (aq)     +     CO32- (aq)

                               Kop = [Ca2+] [CO32-]


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2015 af Heptan

H2O er ofte en ren væske (solvent)


Svar #6
14. februar 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Ups, der sov jeg vist lige. Selvfølgelig skal de ikke lægges sammen.

Okay, så jeg har:

1.) Kc = [NH4+] · [OH-] / [NH3]

2.) Kc = [I2] / [I2]

3.) Kop = [Ca2+] · [CO32-]

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. februar 2015 af LubDub (Slettet)

#6

    i 2. skal du angive hvilken fase, stoffet er på i tæller og i nævner,

    og her er der faktisk tale om en fordelingsligevægt,

    hvorfor der ofte, i stedet for Kc, benyttes fordelingsforholdet KF


Svar #8
14. februar 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Okay, det var jeg faktisk ikke klar over, men det giver god mening, at faserne skal med i tæller og nævner.

1.) Kc = [NH4+] · [OH-] / [NH3]

2.) KF = [I2(pentan)] / [I2(aq)]

3.) Kop = [Ca2+] · [CO32-]

Er jeg kommet rigtig i mål nu? ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. februar 2015 af LubDub (Slettet)

      ja


Svar #10
14. februar 2015 af MariaJ3 (Slettet)

Jeg siger mange tak for hjælpen, og så vil jeg lige få læst op på de her særtilfælde.


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. februar 2015 af Heptan

#8

    I 1. er der faktisk tale om en syre-base ligevægt,

    hvorfor der ofte, i stedet for Kc, benyttes styrkekonstanten Ks

c-c-c-combo breaker! (s-F-op-breaker!)


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. februar 2015 af LubDub (Slettet)

#11

     Haha godt observeret.

     Du har jo helt ret!


Skriv et svar til: Opskriv ligevægtsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.