Matematik

Hvordan isolerer jeg "x" i denne ligning?

12. marts 2015 af CLynge123 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Inkubationstiden for bananfluers æg afhænger af temperaturen og kan beskrives ved funktionen:
f(x) = 14,1 + 1208 * e^-0,207x
Hvor f(x) er inkubationstiden målt i timer, og x er temperaturen målt i celcius grader

Et æg har inkubationstiden 40 timer. Bestem æggets temperatur

Jeg tænker jeg skal stille min ligning op således, og så isolere x?
40 = 14,1 + 1208 * e^-0,207x

Hjælp mig gerne med et svar og en udregning tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

Start med at isolere selve eksponentialfunktionen

        e-0,207x = (40 - 14,1)/1208

og tag så ln() på hver side.


Svar #2
12. marts 2015 af CLynge123 (Slettet)

Hvordan isolerer jeg x når det står i kvadratroden?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvad mener du? Hvor forekommer der en kvadratrod?


Svar #4
12. marts 2015 af CLynge123 (Slettet)

Altså når x står opløftet i "e". Ved ikke lige hvordan jeg skal isolere x

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. marts 2015 af Andersen11 (Slettet)

#4

Følg vejledningen i #1:   og tag så ln() på hver side.

Tager man ln() på hver side, får man så

        -0,207x = ln(25,9/1208)

        x = - ln(25,9/1208) / 0,207


Svar #6
12. marts 2015 af CLynge123 (Slettet)

Mange tusind tak, har styr på det nu, tror dog lige jeg vil finde nogle frivillige opgaver om dette emne på nettet, så jeg er sikker på at den sidder der. I hvert fald skal du have mange tak for din tid :)

Skriv et svar til: Hvordan isolerer jeg "x" i denne ligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.