Kemi

hur

23. marts 2015 af torslund (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Häll en matsked (15 ml) ättiksprit i en ren väl ursköljd glasburk. Späd den till 50 ml med vatten/avjoniserat vatten. Tillsätt ca 10 droppar indikatorlösning. Bedöm pH. Spara innehållet i burken.
Gör en ny likadan lösning som i punkt 1. Späd den sedan till 500 ml. Tillsätt indikatorlösning, Bedöm pH.
Jämför innehållet i de båda burkarna. Vilka slutsatser drar du?

Beräkna:
Vilken koncentration har 12% ättiksprit (ättiksyra)? Du kan räkna med att syrans densitet är 1,0 g/cm3
Vilken koncentration har syra nr 1?
Vilken koncentration har syra nr 2?
Kan man eventuellt dra någon slutsats om hur pH förändras när en syra späds 10 gånger?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2015 af Heptan

Om det är en masskoncentration av 12 % svarar mot eg. 12 g ättiksprit per 100 g lösning. Vi kan räkna ut hur mycket substansmängd att vi har per 100 g lösning:

n(CH_3COOH)=\frac{12\ g}{M(CH_3COOH)}

Där vi kan slå molmassan i en data bok. Nu är det lätt at beräkna koncentrationen, eftersom syrans densitet är som vatten:

c(CH_3COOH)=\frac{n(CH_3COOH)}{V}

Lägg märke till att V = 100 mL här.

Efter kalkylator får jag at 12 % ättiksprit motsvarar en substansmängd koncentration av 2,00 M.

Vid utspädning av lösningen til 50 mL du multiplicera med respektive 15/50 och 15/500.

När en syra späds, pH blir närmare sju, på grund av det enkla formel för pH:

pH=-log [H^+]

Lägg märke till att formeln är logaritmisk. Om [H+] förändras 10 gånger, pH ändras 1 gång.


Skriv et svar til: hur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.