Matematik

Reducering af udtrykket

14. september 2015 af PeterA11 (Slettet) - Niveau: A-niveau

t2-k2+(t+k)2-2kt
En fra forummet har løs ligningen således:
t2+k2+(t+k)2-2kt =
(t+k)(t-k)+(t+k)2-2kt =
(t+k)*(t-k+t+k)-2kt =
(t+k)*2t-2kt =
2t*(t+k-k) =
2t*t =
2t2
Nogle der kan forklare hvordan det er gjort? Jeg tænker specialt på det ^2 tegn som forsvinder fra 2. til 3. udregning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2015 af GalVidenskabsmand (Slettet)

t2-k2+(t+k)2-2kt =

Her benyttes kvadratsætningen a2 - b2 = (a+b)(a-b)
(t+k)(t-k)+(t+k)2-2kt =

(t+k) indgår både i leddet (t+k)(t-k) og i leddet (t+k)2 , så (t+k) bliver sat uden for parentes.
(t+k)*(t-k+t+k)-2kt =

Der bliver reduceret lidt i den stor parentes.
(t+k)*2t-2kt =

2t bliver sat uden for parentes.
2t*(t+k-k) =
2t*t =
2t2


Skriv et svar til: Reducering af udtrykket

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.