Fysik

Spole selvinduktions koefficient

22. oktober 2015 af Teko123 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Dav!

Jeg har lidt problmer med denne opgave. jeg ved ikke helt hvor jeg skal starte henne. Nogen det kan give mig en vejledning?

Vedhæftet fil: Untitled.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2015 af hesch (Slettet)

Du har fået oplyst selvinduktionen ( 1,5H ) ved 850 vindinger. Hvad er den ved 500 vindinger?

Du skal beregne trådens modstand, R.

Beregn nu spolens impedans:  Z = ( R + jωL500 ).

Z kan også skrives på formen:  | Z | / φ. Hvad er effektfaktoren?


Brugbart svar (1)

Svar #2
23. oktober 2015 af hesch (Slettet)

#1:  Selvinduktionen er proportional med ( vindingstal )2, så

L500 = 1,5H * 5002 / 8502

Det kommer sig af definitionen:  

L = ψv / I , hvor ψv er fluxvindingstallet = ψ * N , I er strømmen gennem spolen.

Så når man fx fordobler vindingstallet og holder strømmen konstant, fordobler man fluxen, og denne flux går gennem dobbelt så mange vindinger. Herved øges L med en faktor 22.


Svar #3
23. oktober 2015 af Teko123 (Slettet)

Nu har jeg prøvet at løst opgaven, men ikke sikker på om det er rigtigt lavet?

Vedhæftet fil:asd.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #4
23. oktober 2015 af hesch (Slettet)

#3:  Du roder lidt rundt i enhederne ( mm, cm ).  Prøv at holde dig til enheden [m], så går der ikke "ged i det".

( 500 vindinger ) * 63mm  giver ikke  315cm.

( 500 vindinger ) * 0.063m  giver 31,5m.

Hvad angår selvinduktionen ser det rigtigt ud.


Svar #5
23. oktober 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja det har du ret i. Det er altid bøvl i enderne hos mig. Men nu skulle den gerne være i orden.

Vedhæftet fil:asd.jpg

Svar #6
23. oktober 2015 af Teko123 (Slettet)

ignorer svar #5 fejl i det.


Svar #7
23. oktober 2015 af Teko123 (Slettet)

Sådan nu var den i orden :)

Vedhæftet fil:dfgdfgfdg.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2015 af hesch (Slettet)

#5:  Ja, det ser rigtigt ud.

Dog bør du som facit skrive:

cos500) = cos(73,37º) = 0,29 :   ( φ500 er ikke lig med 0,29 )

For læsbarhedens skyld, bør du skrive π i stedet for Π , når du mener "3,141593". 

Π kan forveksles med række af faktorer, ligesom ∑  angiver en række af addender.

Formaninger slut.


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. oktober 2015 af hesch (Slettet)

#7:  Du skriver (stadig) l850 = 53,55cm  og  l500 = 31,5ingenting.

Når værdien af et resultat mangler en enhed eller enheden er forkert, er det forkert.

En anden ting er, at når enhederne er rigtige/tilstede, bliver det nemmere at indsætte værdier korrekt i formler, og du kan tjekke om indsættelse i en formel gør, at resultatet kommer ud i den rigtige enhed.

Eksempel: Når du vil finde en hastighed ved indsættelse i en formel, og du kommer ud med enheden
[ kg*m/s ], så mangler du at dividere med nogle kg.


Svar #10
23. oktober 2015 af Teko123 (Slettet)

Ja jeg skal rette enheder til l850=53,55m og l500= 31,5m

Ja jeg har problmer at få mit program at skrive π, det vil den bare ikke. Så jeg bruger Π som en nødsituation. Jeg har alle de græske symboler, men π er ikke til at finde imellem dem. 

Ja jeg skulle vænne mig til at skrive enheder ned når jeg arbejder med så "mange" forskellige enheder.
Jeg laver meget fejl når jeg arbejder med cm, m, mm osv.


Skriv et svar til: Spole selvinduktions koefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.