Kemi

methanol ekstraktion

06. marts 2017 af Mikkeldkdk - Niveau: B-niveau

 Hvorfor er methanol særligt god til at ekstrahere fx pigmenter fra spinat? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. marts 2017 af AngelOneOne

Bioaktive forbindelser fra planter, tilhører forskellige kemiske grupper som tanniner, alkaloider, glycosider, lignaner, terpenoider osv. Methanol har et højt polaritetsindeks (5,1). Methanol anvendes især til ekstraktion af forskellige polære forbindelser, men bestemte ikke-polære forbindelser er forholdsvis opløselige, hvis ikke letopløselige i methanol. Methanol er en amfifil forbindelse, bestående af molekyler med en polær vandopløselig gruppe knyttet til en vanduopløselig carbonhydridkæde. Faktisk består methanolmolekylet af et enkelt carbonatom bundet til tre hydrogenatomer og en OH-gruppe. OH-gruppen er den polære gruppe og de tre hydrogen atomer, den vanduopløselige carbonhydridkæde. Dette er grunden til at methanol kan opløse både polære og ikke-polære molekyler.

Desuden er methanol den alkohol, med det laveste kogepunkt, kun 64,7 ºC. Dette gør udvinding og opkoncentrering af bioaktive stoffer nemt ved f.eks. rotationsfordampning. Methanol er også almindeligt anvendt, fordi det er relativt billigt, det kan opløse mange forskellige forbindelser, og der er relativt få lovmæssge reguleringer sammenlignet med ethanol der også er godt til ekstraktion af bioaktivestoffer, men har et kogepunkt der er højere end methanol (78,3 ºC).

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #2
06. marts 2017 af Mikkeldkdk

Tusind tak for det


Svar #3
25. marts 2017 af Mikkeldkdk

Hej igen håber du kan svare på mit spørgsmål. Skal forklare de forskellige løbevæsker vi har brugts evne til at separere pigmenterne. Hvordan gøres dette. 

Vi har brugt følgende løbevæsker: 

Hexan

Toluen

Toluen acetone (9:1)

Toluen acetone (7:3)

Acetone


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2017 af AngelOneOne

Prøv at kigge på deres polaritets index. Jo højere index, jo bedre er de til at "trække" pigmentet og dette skulle så gerne stemme overens med dine resultater:

Hexan - 0,1
Toluen - 2,4
Acetone - 5,1

For beregning af blandinger, kan man bruge en formel:

P = (S1 x %af opløsning) + (S2 x % af opløsning)
Hvor P = Polaritet, S1 = Opløsning 1's polaritet, S2 = Opløsning 2's polaritet og % af opløsning er procenten som opløsningen udgør af den samlede blanding, skrevet som 0,xxx

Altså for Toluen/Acetone (9:1), som indeholder 90% Toluen og 10% Acetone giver formlen:
P = (2,4 x 0,9) + (5,1 x 0,1) = 2,67

Toluen/Acetone (7:3) - 70% Toluen og 30% Acetone:
P = (2,4 x 0,7) + (5,1 x 0,3) = 3,21

Var det hvad du eftersøgte?

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Svar #5
25. marts 2017 af Mikkeldkdk

Tusind tak for svar :) har lige et spørgsmål mere det er måske nemmere hvis jeg sender det i en privat besked? Det er billeder, hvis jeg lige kunne få dig til at se på om jeg har beskrevet tlcpladernes udfald rigtigt :)
Sender dem lige til dig

Svar #6
26. marts 2017 af Mikkeldkdk

Har fundet ud af det :)

Skriv et svar til: methanol ekstraktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.