Matematik

Forkort brøk med ubekendt

30. juni 2017 af Admin005 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Jeg har brug for hjælp til nedstående opgave

Forkort brøken mest muligt:

12x2 - 3x2 / 7x

Forklar ved hver eneste mellemregning, så jeg fremover selv kan regne sådanne opgaver ud

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. juni 2017 af LilanKahn (Slettet)

\frac{12x^2 - 3x^2}{7x}

Ryder op i nævner

\frac{9x^2}{7x}

Sætter x udenfor parentes

\frac{x(9x)}{x(7)}

Dividere med x da det nu er et gangeled i både tæller og nævner

\frac{9x}{7}


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. juni 2017 af peter lind

du kan forkorte 3x2 med x.  Hvis du har skrevet forkert og det rigtige udtryk er (12x2-3x2)/(7x) = 9x2/(7x) kan du stadigvæk forkorte med x


Svar #3
30. juni 2017 af Admin005 (Slettet)

Så det endelige resultat kan skrives som  1\frac{2}{7}\cdot x ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. juni 2017 af JulieW99

#3, du kan ikke forkorte det mere en LilahKahn har gjort. :)

- - -

Vh Julie


Svar #5
30. juni 2017 af Admin005 (Slettet)

Hvorfor ikke? Er det ikke muligt at omskrive det til en ægte brøk når der indgår variabler?

______________________________________________________________________________

Er det egenligt tilladt at forkorte med ledene udelukkende fra tælleren eller nævneren?

Så i stedet for at skrive:

\frac{12x^2 - 3x^2}{7x}

\frac{9x^2}{7x} 

\frac{x(9x)}{x(7)}

\frac{9x}{7}

Så skrive sådan her:

\frac{12x^{2}-3x^{2}}{7x} = \frac{x\cdot x (12)-x\cdot x(3)}{x(7)} = \frac{12-3}{7x} = \frac{9}{7x}


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. juni 2017 af JulieW99

Lilan har gjort det på den rigtige måde. Når x er opløftet i anden i det øverste, kan du IKKE fjerne begge x'er, for du har kun et til rådighed nedenunder. Dit x nede ved 7 forsvinder og skal ovenpå til 9.

Jeg foreslår du læser op på dine brøker, med hvornår noget kan gå ud med hinanden. Du kan godt skrive det Lilan har gjort med = imellem, men du kan ikke gøre det på den måde du har gjort, hvor du har flyttet x'et. Det dur bare ikke.

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. juni 2017 af SuneChr

# 0
Som udtrykket står skrevet
12x2 - 3x2 / 7x
vil det blive læst som
12x2 - (3x2 / 7x)  og ikke  (12x2 - 3x2) / 7x
thi divisionen går forud for subtraktionen.
Det er af største vigtighed at benytte parenteser, når der anvendes skrå brøkstreg.


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. juni 2017 af LilanKahn (Slettet)

Nej man kan ikke skrive = mellem stykkerne det skal skrives med en pil fx -> eller =>. 9x/7 = (9x^2)/7x giver ikke matematisk mening. Det er en dårlig vane lad venligst vær med det :).


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. juni 2017 af peter lind

#8 Man kan godt skrive (9x2)/(7x) = 9x/7 . Det er forkert at skrive (9x2)/7x da det betyder (9x2/7)*x og det er også forkert at skrive -> eller =>. Lær noger om regehirakiet og =>. Det sidste forbinder kun udsagn


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. juni 2017 af SuneChr

# 8
Et lighedstegn = benyttes overalt, hvor to udtryk er identiske.
En implikationspil ⇒ benyttes,  hvor to udsagn kædes sammen.
En dobbeltimplikationspil ⇔ benyttes,  hvor to udsagn har samme sandhedsværdi.
Den aktuelle opgave er en reduktionsopgave, og et lighedstegn mellem hvert reduceret skridt er fuldt korrekt.
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. juni 2017 af JulieW99

#10, tak for inputtet! Ellers havde mine lærere på gymnasiet forhåbentligt klandret mig for det :)

- - -

Vh Julie


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. juli 2017 af Eksperimentalfysikeren

#3

Man kan godt skrive resultatet som 1\frac{2}{7}x, men det gør man normalt ikke i matematikken, da sjusket skrift kan få det til at blive \frac{12}{7}x, hvilket jo er forkert. Man bruger derfor ikke blandet tal i matematikken, undtagen, når man behandler regnereglerne for blandet tal.

Det korrekte svar er derfor \frac{9x}{7}.


Skriv et svar til: Forkort brøk med ubekendt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.