Bioteknologi

Udbytte..

20. april 2018 af hej1233211232 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Er der en, der kan være behjælpelig? Jeg vil rigtig gerne vide metoden til hvordan man regner opgaven, og jeg håber derfor, at der er en der vil undlade at skrive svaret med det samme. Jeg er mest interesseret i at vide, hvordan jeg kan lære at løse lignende opgaver til eksamen. Tusind tak for svar alligevel!

Jeg har lavet opgave 1) og afstemt reaktionsskemaet, men er ikke helt med på hvordan jeg skal lave 2). 

Mange tak for jeres tid!


Svar #1
20. april 2018 af hej1233211232 (Slettet)

Er der en, der kan forklare mig hvad det vil sige, at man skal beregne det maksimale udbytte? Jeg tror ikke helt, at jeg er med på, hvad det maksimale udbytte egentligt betyder. 

Jeg er dog kommet frem til, at vi kender massen af glucose og at vi også kender molarmassen af glucose.. 


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. april 2018 af Stræbende

Det maksimale udbytte er den udbytte du får når alt glucose (de 100 kg) omdannes til butan-1-ol under reaktionen. Du har fået givet en masse af glucose på 100 kg. Derudover ved du fra dit afstemte reaktionsskema (fra delopgave 1) at 1 mol glucose svarer til 1 mol butan-1-ol. Det ved du - ud fra de koefficienter der står foran stofferne (1-tallet står ikke foran stofferne fordi det er underforstået i et reaktionsskema). Derfor skal du nu vide hvor mange mol 100 kg glucose udgør og derefter kan du sige at den beregnede stofmængde må være den samme som stofmængden af butan-1-ol. Derved kan nu beregne massen af butan-1-ol og angive svaret i kg.

En god idé ved sådan en opgave som denne (hvis man ikke ved hvor man skal starte) er at se på de oplysninger man har fået givet. Du har fået en masse af glucose. Kan man mon beregne stofmængden af glucose? Ja, det kan man, men du mangler bare molar massen - den kan du slå op eller beregne selv osv. Ok, nu har jeg stofmængden af glucose (fra de 100 kg) hvordan hænger det sammen med stofmængden af butan-1-ol osv...


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2018 af Stræbende

En rettelse; Det maksimale udbytte af butan-1-ol er den udbytte af butan-1-ol, du får, når 100 kg glucose om dannes under reaktionen.


Svar #4
21. april 2018 af hej1233211232 (Slettet)

Tusind tak for svar!

Betyder det så, at de er ækvivalente i forholdet 1:1, hvorfor de har samme stofmængde?


Svar #5
21. april 2018 af hej1233211232 (Slettet)

Nu har jeg prøvet mig lidt frem, og jeg får svaret 748,7 kg.

Førhen lavede jeg dog opgaven på en lidt anden måde, hvor jeg fik svaret 41,1 kg. Her brugte jeg kun molarmasserne for henholdsvis butan-1-ol og glucose. Jeg er lidt usikker på, hvilken af metoderne jeg skal bruge. Kan du måske hjælpe med dette?


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2018 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2018 af Stræbende

41,1 kg er det rigtige svar og ja du har ret, at det betyder, at stofferne er i ækvivialente i forholdet 1:1.

Først finder du stofmængden af glucose. Idet de er ækvivalente i forholdet 1:1 så må stofmængden af 100 kg glucose være lig stofmængden er den dannede butan-1-ol. Derefter finder du massen af butan-1-ol, hvor du benytter molarmassen af butan-1-ol.


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2018 af mathon

                                                   \small C_6H_{12}O_6\; \longrightarrow \; C_4H_{10}O\; +\; 2\, CO_2\; +\; H_2O
\small \textup{\ae kvivalente m\ae ngder i kg:}             \small \textup{ 0.1802}                      \small \textup{ 0.0741}       
\small \textup{aktuelle m\ae ngder:}                          \small \textup{100}                            \small \textup{x}

\small \textup{forholdsberegning:}
                                                     \small \frac{x}{0.0741\; kg}=\frac{100}{0.1802}

                                                     \small x=\frac{100}{0.1802}\cdot \left ( 0.0741\; kg \right )=41.121\; kg

\small \textup{Det maksimale udbytte af butan-1-ol ved omdannelse af 100 kg glucose er 41.121 kg butan-1-ol.}


Svar #9
21. april 2018 af hej1233211232 (Slettet)

#7

41,1 kg er det rigtige svar og ja du har ret, at det betyder, at stofferne er i ækvivialente i forholdet 1:1.

Først finder du stofmængden af glucose. Idet de er ækvivalente i forholdet 1:1 så må stofmængden af 100 kg glucose være lig stofmængden er den dannede butan-1-ol. Derefter finder du massen af butan-1-ol, hvor du benytter molarmassen af butan-1-ol.


Er det korrekt, hvis jeg får stofmængden til 554,9 mol?


Svar #10
21. april 2018 af hej1233211232 (Slettet)

#8

                                                   \small C_6H_{12}O_6\; \longrightarrow \; C_4H_{10}O\; +\; 2\, CO_2\; +\; H_2O
\small \textup{\ae kvivalente m\ae ngder i kg:}             \small \textup{ 0.1802}                      \small \textup{ 0.0741}       
\small \textup{aktuelle m\ae ngder:}                          \small \textup{100}                            \small \textup{x}

\small \textup{forholdsberegning:}
                                                     \small \frac{x}{0.0741\; kg}=\frac{100}{0.1802}

                                                     \small x=\frac{100}{0.1802}\cdot \left ( 0.0741\; kg \right )=41.121\; kg

\small \textup{Det maksimale udbytte af butan-1-ol ved omdannelse af 100 kg glucose er 41.121 kg butan-1-ol.}

Er det fordi, du følger en generel formel, eller hvordan kommer du frem til det her?


Skriv et svar til: Udbytte..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.