Matematik

Hvordan er denne ligning blevet omformet?

03. marts 2022 af Differentkindsofrainbows - Niveau: A-niveau

Jeg kan ikke finde ud af, hvordan de er kommet fra den øverste ligning til den nederste. Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Du isolerer y og får

y=\frac{c-x^{2}}{1-x}

Så skifter du fortegn både i tæller og nævner.

\frac{x^{2}-c}{x-1}

Så tilføjer du både -1 og +1 i tælleren.

\frac{x^{2}-1+1-c}{x-1}

og splitter brøken op i to

\frac{x^{2}-1}{x-1}+\frac{1-c}{x-1}

Så bruger du kvadratsætningen a2-b2=(a+b)(a-b) på tælleren i den første brøk

\frac{(x+1)(x-1)}{x-1}+\frac{1-c}{x-1}

og så forkorter du (x-1) væk

x+1+\frac{1-c}{x-1}


Skriv et svar til: Hvordan er denne ligning blevet omformet?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.