Matematik

Målestoskforhold

29. oktober 2022 af Jette1234567 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg har arbejdet med en opgave om mål af nogle celle-enheder; er i tvivl om, hvorvidt udregningerne i vedhæftede er korrekte mm til nanometer med den angivne forstørrelser.

På forhånd tak for hjælpen.

Vedhæftet fil: Cellebio.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. oktober 2022 af ringstedLC


Svar #2
29. oktober 2022 af Jette1234567

Jeg kan se, der er svaret og der er vedhæfet en fil, men jeg kan ikke åbne filen.

Men er mine facit rigtige?


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. oktober 2022 af ringstedLC

Der er for stor forskel på dit resultat og det opgivne:

\begin{align*} d_\textup{Axonema} &= \frac{52\,\textup{mm}}{140000}= \frac{52\cdot 10^6\,\textup{nm}}{140\cdot 10^3}\approx 371.43\,\textup{nm} \\\\ d_\textup{Axonema} &= 200\,\textup{nm}=\frac{\textup{m\aa ling}}{140\cdot 10^3} \\ \textup{m\aa ling} &= 200\,\textup{nm}\cdot 140\cdot 10^3 \\&= 28000\cdot 10^3\,\textup{nm} \\ &= 28000\,\mu\textup{m} &,\; 10^3=\textup{k}\,,\;\textup{k}\cdot \textup{n}=\mu \qquad\qquad\qquad\; \\ \textup{m\aa ling} &= 28\cdot 10^3\,\mu\textup{m}=28\,\textup{mm} &,\; \textup{k}\cdot \mu=\textup{m}\qquad\qquad\qquad\qquad\qquad\, \\\\ \textup{eller}\\ \textup{m\aa ling} &= 200\,\textup{nm}\cdot 140\cdot 10^3 \\ &= 28\cdot 10^3\cdot 10^3\,\textup{nm}=28\,\textup{mm} &,\; 10^3\cdot 10^3=\textup{k}\cdot \textup{k}=\textup{M}\,,\;\textup{M}\cdot \textup{n}=\textup{m} \end{align*}

Måske måles der forkert, måske er billedets dimensioner forkerte.


Svar #4
29. oktober 2022 af Jette1234567

Ok, tak, altså jeg er ikke helt med på din udregning med de 200.

Jeg ved godt, der står 200, men det var sådan et cirkafacit, vi fik opgivet. 

Så det jeg var i tvivl om, var, hvorvidt jeg havde fået omregnet min egen måling; hhv. 5 mm og 52 mm  omsat rigtigt til nanometer.


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. oktober 2022 af ringstedLC

Din tvivl om beregningen er ubegrundet.

Et "cirkafacit" på 200 nm giver d = 28 mm, næsten en halv gang mindre end dit resultat.


Skriv et svar til: Målestoskforhold

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.