Kemi

cis/trans og E/Z

27. april 2023 af lakk (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad er forskellen på brugen cis/trans vs. E/Z-isomeri? Jeg ville umiddelbart tænke at det bare er to betegnelser for det samme, men er der forskel?


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. april 2023 af inaktiv

Det minder en del om hinanden, men det er en begrænsning ved anvendelsen af cis/trans. Hvad gør du hvis du har mere end to forskellige substituenter?

...

Så bruger du E/Z-systemet :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
27. april 2023 af M2023

#1. Hvis alle substituenter er ens, så er der ikke isomeri. Hvis der er 2 eller 3 forskellige kan der være cis/trans isomeri eller E/Z isomeri. Hvis der er 4 forskellige substituenter er der E/Z isomeri.

1 substisuent

R              R
    \          /
      C = C        ingen isomeri
    /          \
R               R

2 substituenter

R               R1
    \          /
      C = C         ingen isomeri (et C har to ens substituenter)
    /          \
R               R

R               R1
    \          /
      C = C          cis/trans og E/Z isomeri (intet C har to ens substituenter)
    /          \
R1              R

3 substituenter

R               R1
    \          /
      C = C          ingen isomeri (et C har to ens substituenter)
    /          \
R               R2

R               R
    \          /
      C = C          cis/trans og E/Z isomeri (intet C har to ens substituenter)
    /          \
R1               R2

4 substituenter

R               R1
    \          /
      C = C           E/Z isomeri, men ikke cis/trans-isomeri
    /          \
R2               R3


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. april 2023 af Heptan

Jeg kan tilføje, at cis/trans også bruges i andre strukturer end alkener - fx cykloalkaner.


Skriv et svar til: cis/trans og E/Z

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.