Dansk

Vist/vidst

09. maj 2006 af Quasar (Slettet)
Mange danskere har svært ved at skelne mellem vist og vidst i sætninger - det gælder også mig.

Der er de klare sætninger, hvor brugen af vist hhv. vidst er klar, fx:

"Han har vist sig dygtig"

"Han har vidst det længe"

Men så kommer problemet. Vi tager en tilfældig sætning:

"Han er vidst/vist ikke for klog".

Kan nogle oplyse, hvilket ord er korrekt i ovenstående og hvorfor?

Brugbart svar (2)

Svar #1
09. maj 2006 af zicker (Slettet)

"Han er vidst ikke for klog".

vist = at vise noget for nogle fx.

vidst = at fx vide noget..

Brugbart svar (3)

Svar #2
09. maj 2006 af Aliehs (Slettet)

"han er vist ikke for klog"
Vist kan også være et adv.
kan forståes som
"han er antagelig ikke for klog"

Brugbart svar (6)

Svar #3
09. maj 2006 af Bunjo (Slettet)

Vist (biord)= nok eller sikkert

Vidst (udsagnsord) = at vide noget, have kendskab til noget.

Brug "vist" når det kan udskiftes med nok eller sikkert, i dit eksempel

han er sikkert/nok ikke for klog

Håber det var hjælp nok!

Brugbart svar (0)

Svar #4
09. maj 2006 af Aliehs (Slettet)

Hov, antageligt

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. maj 2006 af Bunjo (Slettet)

arh, nok/sikkert er nu god nok, men de minder jo reelt også om antageligt... :-)

Svar #6
09. maj 2006 af Quasar (Slettet)

aha, tak for hjælpen.

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. maj 2006 af Aliehs (Slettet)

I know, rettede bare min egen grammatiske fejl længere oppe såmænd:)
Nok og sikkert er jo næsten i nogen henseender synonymer med antageligt..

Svar #8
09. maj 2006 af Quasar (Slettet)

Kom lige i tvivl igen, altså:

Hvis jeg ved noget om en person, så er det vidst:

"Han er vidst ikke for klog"

Og hvis jeg antager noget, så er det vist:

"Han er vist ikke for klog"

Brugbart svar (2)

Svar #9
09. maj 2006 af 05jaal (Slettet)

ordbogen siger:

vist [ —vest ] adv.
1. udtryk for at noget skønnes at kunne være tilfældet. Fx vi har vist ikke sukker nok. 2. udtryk for at noget bestemt hævdes at være el. ikke være tilfældet. Fx vist er jeg din ven; jo, vist var han hjemme. · ganske vist se under ganske. ! af afkortet af vist nok 'sikkert nok', hvor vist 'sikkert' er neutrum af adj. vis 'sikker'





vide1 [ —vi‹$%; bøjn. —ve$’, —vesd%, —vest ] verb. ved, vidste, vidst
1. vide ngt være el. føles sig sikker på at noget er sandt el. forholder sig sådan. · vide ngt om ngt have interesseret sig for el. studeret et emne så man helt el. delvist forstår det. · hverken vide ud eller ind ikke ane hvad man skal gøre, mene el. tro i en bestemt situation. 2. ikke ville vide af ng(t) ikke ville anerkende sin forbindelse med nogen el. noget. ! af fællesgermansk *witan 'vide' af indoeuropæisk *wid-, *weid-, *woid- 'vide, se'; besl.m. latin vid•re 'se' (jf. video), græsk idéa 'forestilling, mening' (jf. idé); besl.m. vidne, vis 'klog', vis 'sikker'

Brugbart svar (1)

Svar #10
09. maj 2006 af lany (Slettet)

#8: Du kan ikke sige: "Han er vidst ikke for klog". I den sammenhæng skal du bruge "vist".

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. maj 2006 af 05jaal (Slettet)

# 10... slap af. Alle fejler

Brugbart svar (1)

Svar #12
10. maj 2006 af lany (Slettet)

#11: Ja, og det er ok at fejle, men når det var det, diskussionen gik på, er det vel rimeligt at påpege det.

Brugbart svar (0)

Svar #13
10. maj 2006 af Anjavh2 (Slettet)

Og det er også så uhensigtsmæssigt at lade noget usandt stå som sandhed.

Brugbart svar (2)

Svar #14
18. januar 2011 af kittkitt (Slettet)

Jeg har fattet pennen og samlet jeres vise ord i en lille sætning: Kan du bytte det ud med sikkert, er det sikkert og vist, og ved du det, har du vidst det hele tiden.

Kitt


Brugbart svar (0)

Svar #15
19. marts 2015 af Jacobadm (Slettet)

Se også vores artikel om vidst eller vist, hvor reglerne er sat overskueligt op. Artiklen er en del af kompendiet om grammatiske faldgruber.


Skriv et svar til: Vist/vidst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.